Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Χορός και ρήξη του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου | 02/01/2018

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου του γόνατος αποτελεί ένα σχετικά συχνό τραυματισμό στον αθλητισμό. Ωστόσο τα δεδομένα που αφορούν το χορό και τους χορευτές είναι σχετικά περιορισμένα και η διεθνής βιβλιογραφία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι μικρή.

Ο Αθλητίατρος και Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος, ειδικός στις αθλητικές κακώσεις των επαγγελματιών χορευτών, κύριος Καβρουδάκης Ευστράτιος θα μας κάνει μια ανασκόπηση των πιο σύγχρονων δεδομένων σχετικά με αυτό το θέμα.

Αιτιολογία

Ο κίνδυνος ρήξης του ΠΧΣ στο χορό σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα είναι μικρός.

Χορός: 0,009 ρήξεις / 1000 συμμετοχές

Αθλήματα: 0,06-0,1 ρήξεις / 1000 συμμετοχές

Εμβιομηχανική

Η χειρότερη θέση για το πόδι είναι όταν το γόνατο βρίσκεται σε έκταση, βλαισότητα και η κνήμη σε έσω στροφή. Η προσγείωση με το πόδι σε αυτή τη θέση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Οι γυναίκες συνήθως έχουν πιο βλαισά γόνατα από τους άνδρες γεγονός που τις κάνει πιο ευάλωτες σε ρήξεις.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει την επικίνδυνη θέση του ποδιού σε αντιδιαστολή με την ασφαλή θέση προσγείωσης.

Διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες

Το 66% των ρήξεων του προσθίου χιαστού συνδέσμου συμβαίνουν στις γυναίκες. Όταν αυτό το νούμερο διορθώνεται με βάση τον χρόνο έκθεσης στην άθληση τότε η πραγματική αναλογία είναι 3-8 γυναίκες / 1 άνδρα.

Διαφορά ανά είδος χορού

Μοντέρνος χορός: 3,8 γυναίκες / 1 άνδρας

Μπαλέτο: 1,2 γυναίκες / 1 άνδρας

Θεωρητικώς με βάση τα παραπάνω νούμερα δεν προκύπτει στατιστικώς σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ωστόσο, αυτό που διαφένεται είναι μία σαφής τάση να υπερέχουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Επισήμως θεωρούμε πως αυτό οφείλεται τόσο σε νευρομυικούς όσο και εμβιομηχανικούς λόγους. Επίσης μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου στην αρχή του έμμηνου κύκλου και μέχρι την ωορηξία (μέση του κύκλου).

 

Πρόληψη

Ο χρόνος και οι περίοδοι ξεκούρασης θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά και εάν χρειάζεται θα πρέπει να επιβάλλονται. Η υπερπροπόνηση οδηγεί σε κόπωση και η κόπωση χωρίς επαρκή ξεκούραση οδηγεί σε τραυματισμούς που επιφέρουν πολύ μεγαλύτερες περιόδους αποχής από το χορό. Οι χορευτές θα πρέπει να ενσωματώσουν στο ασκησιολόγιό τους ειδικές ασκήσεις προστασίας και προετοιμασίας πριν και κατά την διάρκεια της σαιζόν.

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι (πχ βρεγμένα πατώματα) θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά και οι «επικίνδυνες» χορογραφίες όσο είναι εφικτό να περιορίζονται.

 

Ειδικές ασκήσεις για τους χορευτές αποτελούν:

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ