Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Γιατί πονάνε τα κόκκαλά μας όταν κάνει κρύο; | 30/12/2015

Οι απότομες αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης που συμβαίνουν με τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσουν συγκέντρωση νερού σε παλιότερες ουλές, όπως είναι τα παλιά κατάγματα. Η συγκέντρωση του νερού χαρακτηρίζεται πάντα από αύξηση των τοπικών πόνων. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που έχουν παλιά κατάγματα ή οστεοαρθρίτιδα, αντιλαμβάνονται τις καιρικές μεταβολές σαν τοπικό πόνο στην περιοχή του προβλήματος.

 

Οι απότομες αλλαγές του καιρού και η αύξηση της υγρασίας φαίνεται ότι επηρεάζουν την υγεία ατόμων με ενοχλήσεις όχι μόνο στις αρθρώσεις αλλά και με κρίσεις άσθματος, ρινίτιδες, ημικρανίες, καρδιακά επεισόδια και κατάθλιψη.

Η σχέση μεταξύ καιρικών αλλαγών και πόνων αρθρίτιδας, ενώ είναι καλά γνωστές από τους πάσχοντες, δεν έχουν μέχρι πρόσφατα τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Πρόσφατη έρευνα σε 200 ασθενείς από διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, το 64% ήταν γυναίκες και είχαν μέσο όρο ηλικίας 60 ετών, έδειξε ότι υπήρχε σταθερός συσχετισμός μεταξύ της σοβαρότητας του πόνου της οστεοαρθρίτιδας των γονάτων των ασθενών μαζί με τις αλλαγές της θερμοκρασίας του καιρού και της βαρομετρικής πίεσης.

Δεν έχει γίνει καλά κατανοητό γιατί η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση επηρεάζουν τους πόνους της αρθρίτιδας. Είναι πιθανόν ότι επηρεάζονται οι δυνατότητες κίνησης μιας άρθρωσης ή η ροή του υγρού που βρίσκεται στην άρθρωση και τη λιπαίνει. Η βαρομετρική πίεση μπορεί να παίζει ρόλο στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και πρόληψη αυτών των πόνων, εκτός από τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων (κομπρέσες), όταν ο καιρός αλλάζει, πάνω στην περιοχή του προβλήματος, καθώς επίσης και χρήση κοινών αναλγητικών με παρακεταμόλη.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ