"Κόκκινες σημαίες" στο αθλούμενο παιδί | 03/07/2016
Οι αθλητικές κακώσεις στα παιδιά είναι συχνές και η διάγνωσή τους αποτελεί "ρουτίνα" τόσο για τον Ορθοπαιδικό όσο και για τον Παιδίατρο. Η πλειοψηφεία των πόνων που εμφανίζονται στα παιδιά κατά την άθληση μπορεί να αποδοθεί σε κάποια ορθοπαιδική πάθηση
Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από άλλες, πολύ πιο σημαντικές αλλά και πιο σπάνιες, συνθήκες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο σε νεότερους αθλητές μιμούμενες κάποιες αθλητικές κακώσεις ενώ στην πραγματικότητα είναι μέρος άλλων ασθενειών. Αυτές είναι σημαντικό να προσδιοριστούν και να αξιολογούνται άμεσα!
Οι συχνότερες περιπτώσεις που διαφέυγουν της διάγνωσης και για τις οποίες πρέπει πάντα να υπάρχει υψηλή υποψία είναι οι ακόλουθες:
Οστεοσάρκωμα
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι οι πόνοι στο γόνατο του νεαρού αθλητή δεν προκαλούνται από κάποιο τραυματισμό. Το Οστεοσαρκώματα συνήθως εμφανίζεται γύρω από το γόνατο. Το περιφερικό άκρο του μηριαίου οστού και και το εγγύς τμήμα της κνήμης είναι οι πιο συχνά επηρεαζόμενες περιοχές του νεανικού σκελετού. Η συγκεκριμένη παθολογία είναι πιο κοινή στα αγόρια και συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Θυμηθείτε να ερευνήσετε σχετικά με τα συμπτώματα που θεωρούνται «κόκκινη σημαία» (πχ πόνος ηρεμίας, απώλεια βάρους κλπ) και μη διστάσετε να προβείτε σε ακτινολογικό ή άλλο απεικονιστικό έλεγχο εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Εάν ο αρχικός έλεγχος είναι φυσιολογικός αλλά εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολείες, συμβουλευθείτε έναν Ορθοπαιδικό.
Ιδιοπαθής Νεανική Αρθρίτιδα
Αυτή είναι η πιο κοινή χρόνια ρευματολογική πάθηση σε παιδιά και εφήβους . Οι ασθενείς εμφανίζουν επίμονα ή διαλείποντα ύδραρθρα, αύξηση της θερμοκρασίας και περιορισμένο έυρος κίνησης της προσβεβλημένης άρθρωσης. Υπάρχει συνήθως ένα φλεγμονώδες είδος πόνου με πρωινή δυσκαμψία. Μπορεί να υπάρχει ένα οικογενειακό ιστορικό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η διερεύνηση της συγκεκριμένης πάθησης περιλαμβάνει τον έλεγχο των δεικτών φλεγμονής (ΤΚΕ και CRP) και, ενδεχομένως παρακέντηση της άρθρωσης και ορολογικές εξετάσεις. Μετά τον βασικό ακτινολογικό έλεγχο, το παιδί θα πρέπει να παραπέμπεται σε παιδίατρο ή ρευματολόγο . Η άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται στην οξεία φάση, για να μην καταπονηθούν υπερβολικά οι αρθρώσεις. Οι αθλητικές δραστηριότητες ξαναξεκινάνε μόλις ελεγχθουν και υφεθούν τα συμπτώματα.
Ρευματικός Πυρετός
Αν και σπάνιος πια, η συχνότητά του αρχίζει να αυξάνει. Ένα ιστορικό πονόλαιμου και/ή καρδίτιδας δεν ανευρίσκεται πάντα. Ο έλεγχος περιλαμβάνει την ΤΚΕ, CRP και στρεπτοκοκκικές ορολογικές εξετάσεις (τίτλος αντι - στρεπτολυσίνης - O, οι τίτλοι αντι - DNase Β) και υπερηχοκαρδιογράφημα. Η πενικιλλίνη και η ασπιρίνη είναι η βάση της θεραπείας.
Πηγή F-MARK
Πρόσφατα Άρθρα
- Πώς να ασκηθείτε με μάσκα προσώπου - και τι να μην κάνετε!
- Η Μαγνητική Τομογραφία δεν θέτει πάντα τη διάγνωση
- Πρόσφατα δεδομένα στη ρήξη του προσθίου χιαστού στο Rugby
- Η φύση θέλει το χρόνο της...
- Η συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου στους χορευτές
Επικοινωνία
Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)
Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού
Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00