Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Μυοσκελετικές μεταβολές στην εγκυμοσύνη | 28/01/2017

Η αύξηση του βάρους και οι ορμονικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη, επιφέρουν κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές στο μυοσκελετικό σύστημα της εγκύου. Οι αλλαγές αυτές αν και είναι πλήρως αναστρέψιμες ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν πόνο, δυσκολίες και περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η αναπτυσόμενη μήτρα μετατοπίζει το κέντρο βάρους του σώματος προκαλώντας προοδευτική αύξηση της λόρδωσης της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και περιστροφή της λεκάνης σε σχέση με το μηρό. Η εγκυος για να διατηρήσει την ισορροπία και τη σταθερότητά της αναγκάζεται να "γείρει" προς τα πίσω για να μην πέσει μπροστά, χρησιμοποιώντας τους παρασπονδυλικούς μύες και τους αντιστοιχους σπονδυλικούς συνδέσμους. Η υψηλή συχνότητα χαμηλής οσφυαλγίας κατά την εγκυμοσύνη (>50% επίπτωση) οφείλεται στην αυξημένη οσφυική λόρδωση. (Artal & O'Toole 2005)

Το αυξανόμενο σωματικό βάρος της εγκύου αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις που ασκούνται στις αρθρώσεις όπως το ισχίο και το γόνατο. Η αυξηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100% κατά την άσκηση.  Τόσο μεγάλες δυνάμεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο ακόμη και σε φυσιολογικές αρθρώσεις ή να μεγενθύνουν προυπάρχουσες αρθρικές βλάβες ειδικά σε αρθριτικές ή ασταθείς αρθρώσεις. (Karzel & Friedman 1991)

Η θέση απαγωγής των ώμων προκαλεί παραισθησίες στην κατανομή του μέσου και του ωλένιου νεύρου. (Crisp & DeFrancesco 1964)

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιαστεί μειωμένη κινητικότητα στις ποδοκνημικές και πηχεοκαρπικές αρθρώσεις. Αυτή οφείλεται στην κατακράτηση νερού κυρίως στη θεμέλια ουσία και τον συνδετικό ιστό. Κλινικά εμφανίζεται οίδημα στις ποδοκνημικές αρθρώσεις καθώς και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. (Tobin 1967; Votik et al 1983)

Κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται τα οιστρογόνα που κυκλοφορούν στο αίμα και παράγεται η ορμόνη ρηλαξίνη. Αυτά προκαλούν αύξηση της ελαστικότητας των συνδέσμων που θεωρητικά προδιαθέτουν σε διαστρέματα της ποδοκνημικής. Πρακτικά όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι αρθρικοί χόνδροι μαλακώνουν και το αρθρικό υγρό αυξάνεται με αποτέλεσμα την αυξημένη κινητικότητα των αρθρώσεων.

Πηγή: The Olympic Textbook of Medicine in Sport

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ