Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Πεζοπορία και ευεξία | 30/08/2017

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ορίσει κανείς τι είναι η Πεζοπορία. Για κάποιους είναι ένας αναζωογονητικός περίπατος στη φύση μακρυά από τα προβλήματα της καθημερινότητας ενώ για κάποιους άλλους είναι μια περιπέτεια έξω από την πόλη που αφήνει μια ευχάριστη “γεύση” από αγώνα επιβίωσης!

Όπως και εάν το βιώνει ο καθένας, η Πεζοπορία είναι πάνω από όλα άσκηση για το σώμα και το μυαλό. Μία άσκηση μοναχική ή ομαδική, με φίλους ή αγνώστους και πάνω από όλα χωρίς ανταγωνισμό και πρωτιές αλλά με ένα κοινό στόχο για όλους. Κανείς δεν μετράει ούτε θυμάται ποιος τερμάτισε πρώτος σε μια διαδρομή αλλά όλοι θυμούνται τις δυσκολίες ή τις συγκινήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκειά της και αυτές είναι που κουβαλάνε μαζί τους στο τέλος της ημέρας.

Η άσκηση αφήνει πάντα τα σημάδια της στο σώμα και στο πνεύμα. Τα οφέλη της πεζοπορίας είναι πολλαπλά και η διεθνής βιβλιογραφία πάνω σε αυτό το θέμα έχει αρχίσει να εμπλουτίζεται τα τελευταία χρόνια.

Η πεζοπορία μπορεί να έχει εφάμηλα αποτελέσματα με την ψυχοθεραπεία σε ασθενείς με κατάθλιψη, δυσθυμία ή διπολική διαταραχή. Μειώνει σημαντικά το ψυχολογικό stress, τα επεισόδια κρίσεων πανικού καθώς επίσης βελτιώνει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με πρώιμα σημάδια της νόσου Alzheimer, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Επίσης έχει βρεθεί πως βοηθάει και σε περιπτώσεις παιδιών με ελλειματική προσοχή (ADD) να συγκεντρώνονται καλύτερα.

Η επίδραση της Πεζοπορίας στο σώμα είναι αρκετά πιο ευρεία και καλύπτει σχεδόν κάθε πτυχή της φυσιολογίας του οργανισμού.

Τα οφέλη όμως της πεζοπορίας δεν εξαντλούνται εδώ. Η Πεζοπορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέρος της αποθεραπείας και της αποκατάστασης μετά από διάφορους τραυματισμούς. Η βάδιση σε ανώμαλο έδαφος ενισχύει την ανάπτυξη της ιδιοδεκτικότητας των κάτω άκρων και της ισορροπίας του σώματος. Βοηθάει λοιπόν στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς όπως τα διαστρέματα των ποδοκνημικών αρθρώσεων, στην αποκατάσταση μετά από ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου καθώς και μετά από μυικές θλάσεις των κάτω άκρων.

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η συχνή Πεζοπορία μειώνει το οξειδοτικό stress του οργανισμού και υπάρχουν ήδη μελέτες που δείχνουν πως δρα ευεργετικά σε ογκολογικούς ασθενείς.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ