Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Πόνος στο ισχίο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης | 15/07/2017


Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Ωστόσο, οι διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσουν άλλοτε μεγαλύτερους και άλλοτε μικρότερους πόνους. Ο πόνος του ισχίου είναι ένα συνηθησμένο σύμπτωμα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Είναι εντονότερος συνήθως στη τελευταία φάση της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Για μερικές γυναίκες, μπορεί να είναι ένα μικρό πρόβλημα, αλλά για κάποιες άλλες, μπορεί να γίνεται εμπόδιο στις καθημερινές τους δραστηριότητες ή ακόμη και να προκαλεί διακοπή του ύπνου. Συνήθως θα αισθανθείτε τον πόνο στο πίσω μέρος ή στο πλάι του ισχίου και θα χειροτερέψει όσο στέκεστε όρθιες. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν σηκώνετε βάρη.


Τι προκαλεί τον πόνο στο ισχίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν πολλές αιτίες του πόνου του ισχίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως όταν χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, οι οποίες συνδέουν τη σπονδυλική στήλη με τη λεκάνη.

 

1. Η ορμόνη Ρηλαξίνη:

Το σώμα σας απελευθερώνει ρηλαξίνη, μια κύρια ορμόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή προκαλεί χαλάρωση όλων των αρθρώσεων και των μυών σας. Απελευθερώνεται σε σημαντικές ποσότητες για να προετοιμάσει το σώμα σας για τη γέννα. Χαλαρώνει τις πυελικές αρθρώσεις, έτσι ώστε το μωρό σας να μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από το γεννετήσιο κανάλι κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο, η ορμόνη σας κάνει πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο ισχίο.


2. Ισχιαλγία:

Υπάρχουν δύο ισχιακά νεύρα στο σώμα. Και τα δύο προέρχονται από την κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης και συνδέονται με τα πόδια. Όταν η διογκωμένη μήτρα ασκεί πίεση σε αυτά τα νεύρα, μπορεί να οδηγήσει σε μουδιάσματα, πόνο, καυσαλγία και "μυρμύγκιασμα" στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς. Καθώς πλησιάζετε την ημερομηνία της γάννας, το μωρό αλλάζει θέση και μπορεί να αισθανθείτε λιγότερη δυσφορία.


3. Άλγος του στρογγύλου συνδέσμου της μήτρας:

Χαρακτηρίζεται από έναν παλλόμενο πόνο στο ισχίο, τη βουβωνική χώρα και την κοιλιακή χώρα. Ο πόνος αυξάνεται με τυχόν κινήσεις ή αλλαγές στη θέση του μωρού.

4. Παροδική οστεοπόρωση του ισχίου:

Είναι μια άλλη κύρια αιτία πόνου στο ισχίου που εμφανίζεται ιδιαίτερα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Η παροδική οστεοπόρωση προκαλεί προσωρινή απώλεια οστού στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού. Συνεπώς, οδηγεί στην ξαφνική εμφάνιση του πόνου του ισχίου που εντείνεται με τη βάδιση ή άλλες σωματικές δραστηριότητες. Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) είναι συνήθως απαραίτητη για τη διάγνωση της νόσου.

Η διαδικασία επούλωσης διαρκεί έξι εβδομάδες, αλλά μερικές φορές οδηγεί σε κάταγμα του ισχίου!


5. Αύξηση Βάρους:

Το επιπλέον βάρος από το αυξανόμενο κύημα μπορεί να ασκεί επιπλέον πίεση στην πυέλο προκαλώντας της στροφή και ως εκ τούτου τον πόνο.

6. Λάθος στάση σώματος:

Μπορεί να προκαλέσει πόνο στο ισχίο, ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, όταν το σώμα σας δεν είναι σε τέλεια ισορροπία λόγω του βάρους του μωρού σας.


Διατάσεις για να ανακουφίσετε τον πόνο του ισχίου σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
 

Θέση για άνετο ύπνο:


 

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ