Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Πώς να ασκηθείτε με μάσκα προσώπου - και τι να μην κάνετε! | 01/09/2020

Εάν πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου για να ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, δείτε πώς μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα κάνουν τη μεγάλη ερώτηση: Πρέπει να αθληθώ με μάσκα προσώπου;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε οδηγίες στις 16 Ιουνίου 2020, ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου ενώ ασκούνται επειδή θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα να αναπνέει άνετα, σημειώνοντας ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών είναι να απομακρυνθείτε από τους άλλους. Ωστόσο, είναι δική σας επιλογή εαν θέλετε να φοράτε μάσκα κατά την άσκηση.

Είναι ασφαλές να ασκείστε με μάσκα προσώπου;

Σε γενικές γραμμές, ναι, είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους να ασκούνται φορώντας μάσκα προσώπου.

Ποιός δεν πρέπει να ασκηθεί με μάσκα προσώπου;

Τα άτομα που έχουν υποκείμενες καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις πρέπει να προσέχουν όταν ασκούνται με μάσκα προσώπου. Η σοβαρότητα της κατάστασής τους θα υπαγορεύσει εάν είναι σκόπιμο να ασκούνται με μάσκα προσώπου.

"Κάποιος που έχει υποκείμενη αναπνευστική κατάσταση που βρίσκεται στην πιο σοβαρή πλευρά θα θέλει να ασκηθεί σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα προσώπου", λέει, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια για τον εαυτό του και τους άλλους.

Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων περιλαμβάνουν άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχίτιδα, κυστική ίνωση, πνευμονική ίνωση και οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά ή τους πνεύμονες. Εάν έχετε καρδιαγγειακή ή αναπνευστική κατάσταση, είναι καλή ιδέα να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με την άσκηση με μάσκα προσώπου πριν επιχειρήσετε να το κάνετε.

Επίσης, τα άτομα που είναι καινούργια στην άσκηση ή δεν έχουν ασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Παρακολουθήστε την ένταση της προπόνησής σας και κρατήστε την από χαμηλή έως μέτρια για να αποφύγετε συμπτώματα όπως ζάλη και λιποθυμία.

Τι συμβαίνει όταν ασκείστε με μάσκα προσώπου;

Σε σύγκριση με την κανονική αναπνοή, η χρήση κάθε είδους προστατευτικής μάσκας μειώνει τη ροή του αέρα στους πνεύμονές σας. Λιγότερο οξυγόνο στους πνεύμονές σας σημαίνει λιγότερο οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος και στους μύες εργασίας σας, κάτι που καθιστά την προπόνηση πιο δύσκολη.

"Διαφορετικές μάσκες έχουν διαφορετικά επίπεδα περιορισμού της ροής του αέρα, ανάλογα με το πάχος του υλικού". "Με λιγότερο αέρα, το σώμα σας έχει λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο για χρήση κατά τη διάρκεια της άσκησης για να μετατρέψει τη γλυκόζη σε ενέργεια."

Οποιοσδήποτε, ακόμη και εκείνοι που έχουν σχετικά υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, θα πρέπει να περιμένουν να κουρασθούν γρηγορότερα όταν ασκούνται με μάσκα προσώπου, όπως όταν προπονούντε σε υψόμετρο ή φορώντας μάσκα στέρησης οξυγόνου για να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναπνευστική ικανότητα (αυτό είναι κάτι που οι πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές κάνουν).

"Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το σώμα σας θα προσαρμοστεί σίγουρα κάνοντας πιο αποτελεσματικό το μεταβολισμό του οξυγόνου, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο". "Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ζάλη, ανισορροπία ή υπερβολικά κουρασμένος, σταματήστε!".

Να είστε έξυπνοι [και] μην το παρακάνετε!"

Τι να περιμένετε ενώ ασκείστε με μάσκα προσώπου;

"Λόγω της αύξησης της αναπνοής, είναι φυσιολογικό να βγάζεις την αναπνοή γρηγορότερα από ό, τι συνήθως στην προπόνησή σου όταν δεν φοράς τη μάσκα προσώπου". "Ίσως να μην μπορείτε να αποδώσετε στο ίδιο επίπεδο που θα κάνατε όταν δεν φοράτε μάσκα προσώπου". Να περιμένετε μείωση της απόδοσης της προπόνησής σας ενώ φοράτε μάσκα προσώπου.

Κάποιος που έχει υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να μην αισθανθεί τα αποτελέσματα μιας μάσκας προσώπου τόσο έντονα όσο κάποιος που μόλις αρχίζει να ασκείται.

Δώστε προσοχή στο πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στην προπόνησή σας φορώντας μάσκα προσώπου, ειδικά κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλότερης έντασης, όπως άρση βαρών, σπριντ, πλυομετρικές ασκήσεις, προπονήσεις τύπου CrossFit ή προπόνηση διαστημάτων υψηλής έντασης.

Εάν αισθάνεστε ζάλη, θολούρα ή μεγάλη δύσπνοια, θα πρέπει να καθίσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα. Εάν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν σχετικά σύντομα, θα πρέπει να αφαιρέσετε τη μάσκα σας για να αναπνεύσετε κανονικά. Εάν πρέπει να αφαιρέσετε τη μάσκα σας, ακολουθήστε πάντα τους κανόνες υγειινής και προσπαθήστε να διατηρήσετε απόσταση τουλάχιστον έξι μέτρων με τους άλλους.

Πώς να μην αισθάνεστε περιορισμένοι κατά την άσκηση με μάσκα προσώπου

Συγγνώμη - δεν πρόκειται πραγματικά να το ξεπεράσετε!

"Δυστυχώς, είναι δύσκολο να αποφύγεις το να νιώθεις περιορισμένος όταν φοράς τη μάσκα".

"Τα καλά νέα είναι ότι οι πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σας σύστημα κάνουν μια επιπλέον προπόνηση ενώ φοράτε τη μάσκα προσώπου σας επειδή παρέχει επιπλέον αντίσταση στην αναπνοή."

Bonus!!!: Όσο περισσότερο ασκείστε με μια μάσκα προσώπου, τόσο πιο συνηθισμένο το σώμα σας θα γίνει με τη μειωμένη ροή οξυγόνου και θεωρητικά, θα πρέπει να αισθάνθήτε σαν θηρίο όταν μπορέσετε τελικά να ασκηθείτε χωρίς μάσκα προσώπου.

Πώς να ξέρετε εάν παίρνετε αρκετό οξυγόνο

Εφόσον δεν έχετε υποκείμενη αναπνευστική ή καρδιαγγειακή πάθηση και ακούτε το σώμα σας, πιθανότατα θα έχετε αρκετό οξυγόνο ενώ ασκείστε με μάσκα προσώπου.Ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσετε εάν παίρνετε αρκετό οξυγόνο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα παλμικό οξύμετρο το οποίο σας λέει ακριβώς τον κορεσμό οξυγόνου του αίματός σας.

«Το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι απλά να ακούσεις το σώμα σου». "Εάν αισθανθείτε ζάλη, ζάλη, ακραία δύσπνοια ή μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, πρέπει να σταματήσετε την άσκηση και να καθίσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα."

Μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα: "Εάν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αυτό είναι το σώμα σας που σας λέει ότι κάτι δεν είναι σωστό και ότι κάτι είναι ότι δεν παίρνετε αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονές σας και στο υπόλοιπο σώμα σας".

Ναι, μπορείτε να ασκήθήτε με ασφάλεια με μια μάσκα προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβετε υπόψη σας τα προειδοποιητικά σημάδια του σώματός σας. Και επειδή η χρήση μάσκας προσώπου στο γυμναστήριο είναι πιθανό να είναι κανόνας μετά τον Covid-19, μπορείτε τουλάχιστον να παρηγορηθείτε με το ότι οι πνεύμονές σας θα είναι πολύ πιο δυνατοί όταν θα μπορείτε να ασκήστε ξανά ελεύθερα.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο προορίζονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται ως συμβουλές υγείας ή ιατρικής. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό σχετικά με οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική κατάσταση ή στόχους υγείας.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ