Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Προστετευτείτε από τους πόνους στη μέση στο σπίτι και τη δουλειά | 25/07/2015

Όλοι θα βιώσουμε ένα πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ο χαρακτήρας της οσφυαλγίας είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο. Η έντασή της μπορεί να ποικίλει από ένα απλό πιάσιμο μέχρι μία σοβαρή κρίση και η διάρκειά της από ώρες μέχρι μέρες. Η πλήρης αποφυγή της οσφυαλγίας είναι μάλλον αδύνατη. Δεν είναι δυνατό να αποφύγουμε πλήρως τη φυσιολογική φθορά της σπονδυλικής στήλης η οποία έρχεται υποχρεωτικά με το πέρασμα του χρόνου. Μπορούμε ωστόσο να ελαχιστοποιήσουμε την ένταση και τη διάρκεια του πόνου βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής μας.

Οδηγίες προστασίας

Ένας υγιής τρόπος ζωής είναι μια καλή αρχή

Πώς σηκώνουμε βάρη;

Αν το αντικείμενο είναι υπερβολικά βαρύ ή έχει περίεργο σχήμα, μην δοκιμάσετε να το σηκώσετε μόνος σας. Ζητήστε βοήθεια!!!!

Πως σηκώνουμε ένα ελαφρύ αντικείμενο από το πάτωμα;

Για να σηκώσετε ένα ελαφρύ αντικείμενο από το πάτωμα όπως πχ ένα φύλλο χαρτιού, σκύψτε πάνω από το αντικείμενο, λυγίστε ελαφρά το ένα γόνατο και εκτείνετε το άλλο γόνατο πίσω σας. Κρατηθείτε σε μια καρέκλα ή ένα τραπέζι για εξτρά στήριξη καθώς πιάνετε το αντικείμενο.

Πώς σηκώνουμε ένα βαρύ αντικείμενο;

Είτε σηκώνετε το καλάθι με την μπουγάδα είτε μία κούτα με παιχνίδια, θυμηθείτε να σταθείτε όσον το δυνατό πιο κοντά στο αντικείμενο, να λυγίστε τα γόνατά σας και να σηκώσετε με τους μύες των ποδιών σας. Μην λυγίζετε την μέση σας.

Όταν σηκώνετε τη βαλίτσα σας, σταθείτε δίπλα της, λυγίστε πάλι τα γόνατα, πιάστε τη και τεντώστε τα γόνατά σας.

Πως κρατάμε ένα βαρύ αντικείμενο;

Καθώς κρατάτε ένα βαρύ αντικείμενο κρατήστε λυγισμένα τα γόνατά σας για να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Εάν πρέπει να το μετακινήσετε από την μια πλευρά στην άλλη, αποφύγετε να στρίψετε την μέση σας. Γυρίστε τις μύτες των ποδιών σας προς την κατεύθυνση που θέλετε και μετά «πιβοτάρετε» το υπόλοιπο σώμα σας προς αυτήν την κατεύθυνση. Κρατάτε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας καθ’όλη τη διάρκεια της κίνησης.

Πως βάζουμε ένα αντικείμενο σε ένα ψηλό ράφι;

Πλησιάστε κοντά στο ράφι. Ανοίξτε τα πόδια σας ελαφρώς και βάλτε το ένα πόδι λίγο πιο μπροστά από το άλλο. Μην σκύβετε μπροστά και μην τεντώνετε τελείως τα χέρια σας όσο κρατάτε το αντικείμενο. Κρατάτε τους αγκώνες σας κλειστούς κοντά στον κορμό του σώματός σας.

Προστατεύστε την μέση σας όσο κάθεστε

Όσο κάθεστε, κρατάτε τη μέση σας όρθια και ελαφρώς κυρτωμένη προς τα πίσω. Φροντίστε η πλάτη του καθίσματος να υποστηρίζει την μέση σας. Κρατάτε ψηλά το κεφάλι και ανοιχτούς τους ώμους σας. Το σωστό ύψος της επιφάνειας εργασίας είναι αυτό που δεν σας υποχρεώνει να σκύβετε μπροστά. Κάθε μία ώρα κάνετε ένα διάλλειμα και τεντωθείτε με τα χέρια σας να πιέζουν τη μέση.

Πηγή AAOS-OrthoInfo

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ