Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Αθλητές με ακρωτηριασμό

Αθλητής με ακρωτηριασμό θεωρείται οποιοσδήποτε αθλητής έχει απολέσει τουλάχιστον μία κύρια άρθρωση σε ένα άκρο. Ο ακρωτηριασμός μπορεί να έχει συμβεί είτε από τραυματισμό είτε να είναι συγγενής. Οι συγκεκριμένοι αθλητές χρησιμοποιούν διάφορες προθέσεις κατά την άθληση. Στις αθλητικές διοργανώσεις ταξινομούνται ανάλογα με τον αριθμό και τις περιοχές ακρωτηριασμού καθώς και με βάση το βαθμό της αναπηρίας που εμφανίζουν.

 

Τραυματισμοί κολοβώματος

Οι τραυματισμοί στο κολόβωμα είναι ο συχνότερος τύπος τραυματισμού σε αυτή την κατηγορία αθλητών κυρίως λόγω πλημελώς τοποθετημένων προθέσεων και θερμού και υγρού κλίματος που προκαλεί τοπική εφίδρωση.

Πρόληψη

Η πρόληψη περιλαμβάνει:

Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης

Οι τραυματισμοί της αυχενικής και θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι συχνοί στους αθλητές με ακρωτηριασμό στα άνω άκρα. Οφείλονται στην ανισορροπία και τις ασύμμετρες κινήσεις των άνω άκρων κατά την προπόνηση και την άθληση.

Παρομοίως, οι αθλητές με ακρωτηριασμό στα κάτω άκρα εμφανίζουν συχνότερα χαμηλή οσφυαλγία ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πλάγιας κάμψης και έκτασης για να αντισταθμίσουν τη μειωμένη κάμψη στο σημείο της πρόθεσης.

Η πρόληψη και θεραπεία των παραπάνω καταστάσεων έγκειται στην ενίσχυση της ελαστικότητας και της μυϊκής ισχύος της σπονδυλικής στήλης.

Τραυματισμοί στο φυσιολογικό σκέλος

Ένα μεγάλο πρόβλημα των αθλητών με ακρωτηριασμό αποτελούν οι τραυματισμοί στο μη ακρωτηριασμένο σκέλος. Ο αθλητής αυξάνει την καταπόνηση του μη ακρωτηριασμένου σκέλους προκαλώντας τραυματισμούς από υπέρχρηση όπως:

Πηγη: The Olympic Textbook of Medicine in Sport

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ