Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Αθλητές με εγκεφαλική πάρεση

Η εγκεφαλική πάρεση αποτελεί μία διαταραχή της κίνησης και της στάσης προκαλούμενη από βλάβες στον εγκέφαλο. Αυτές οι βλάβες προκαλούνται πριν, κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τη γέννηση. Κάποιοι αθλητές έχουν παράλληλα προβλήματα όρασης, κώφωση, επιληψία και επηρεασμένο νοητικό επίπεδο. Ο βαθμός της αναπηρίας ποικίλει με περίπου τους μισούς αθλητές να χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

Οι αθλητές αυτής της ομάδας κατηγοριοποιούνται περεταίρω σε 8 τάξεις με βάση το βαθμό της αναπηρίας. Ορισμένοι αθλητές εμφανίζουν σοβαρού βαθμού σπαστικότητα και χρησιμοποιούν μηχανοκίνητο αμαξίδιο (τάξη 1), ενώ άλλοι αθλητές εμφανίζουν μόνο περιορισμένες διαταραχές της ισορροπίας και του συντονισμού (κλάση 8).

 

 Φυσιολογία της άθλησης

Οι αθλητές που είναι περιπατητικοί εμφανίζουν μειωμένη μηχανική αποδοτικότητα και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές. Τα παιδιά με εγκεφαλική πάρεση έχουν 3 φορές πιο αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε κάθε δεδομένη ταχύτητα βάδισης.

Επίσης έχουν μετρηθεί υψηλότερη πρόσληψη οξυγόνου, υψηλότερος κορεσμός οξυγόνου και αυξημένη αναλογία ανταλλαγής αερίων. Κατώτερες των φυσιολογικών είναι η μέγιστη αναερόβια δύναμη και η μυϊκή αντοχή άνω και κάτω άκρων.

  Ιατρικά θέματα και τραυματισμοί

Η σπαστικότητα προδιαθέτει τους αθλητές σε τραυματισμούς. Συχνότεροι είναι οι τραυματισμοί στο γόνατο ακολουθούμενοι από τον ώμο, το αντιβράχιο/χέρι και πόδι/ποδοκνημική.

Επιγονατιδομηριαίος πόνος: προκαλείται από το μυικό σπασμό γύρω από το γόνατο. Οφείλεται κυρίως στον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους (hamstrings) οι οποίοι δεν έχουν ελαστικότητα και προκαλούν αυξημένες τάσεις γύρω από το γόνατο.

Ιπποποδία, Ραιβοιπποποδία, Βλαισότητα: Απαντώνται συχνά στους ασθενείς με εγκεφαλική πάρεση και προκαλούν μεταταρσαλγία, αστάθεια ποδοκνημικής, κάλους, έλκη από πίεση.

Πρόληψη και θεραπεία

Η μυική ενδυνάμωση αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ακόμη θέμα διότι πιστεύεται πως αυξάνει τη σπαστικότητα. Εάν ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης ο αθλητής θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για την εμφάνιση ανισορροπίας του μυϊκού τόνου.

Πηγη: The Olympic Textbook of Medicine in Sport

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ