Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Aθλητές με νοητική στέρηση

Οι τραυματισμοί των αθλητών με νοητική στέρηση είναι παρόμοιοι με αυτούς των υπολοίπων αθλητών καθώς το μυοσκελετικό τους σύστημα είναι εξίσου αναπτυγμένο και ισορροπημένο. Ωστόσο, οι αθλητές αυτής της κατηγορίας εμφανίζουν άλλες παράλληλες ασθένειες που θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη του ο αθλίατρος. Όπως:

  1. Διαταραχές όρασης: είναι συχνές η μειωμένη οπτική οξύτητα, τα διαθλαστικά προβλήματα, ο αστιγματισμός και ο στραβισμός. Οι αθλητές χρειάζονται τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο για την αποφυγή ατυχημάτων καθώς και για τη σωστή τους ταξινόμηση σε αθλητική κατηγορία καθώς οι διαταραχές της όρασης μπορεί να μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.
  2. Συγγενείς καρδιοπάθειες: Είναι συχνές ιδιαίτερα σε ασθενείς με σύνδρομο Down. Ιδιαίτερα ανευρίσκονται ελλείμματα μεσοκοιλιακού ή μεσοκολπικού διαφράγματος, κοιλιοκολπικά ελλείμματα και άλλες πιο σύνθετες συγγενείς καρδιοπάθειες. Χρειάζεται πάντα ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και μια ενδελεχής φυσική εξέταση. Για τη συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες επιβάλλεται το «πράσινο φως» από εξειδικευμένο καρδιολόγο καθώς και η στενή τους παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αρρυθμιών και αιφνιδίου θανάτου κατά την έντονη αθλητική δραστηριότητα.
  3. Ατλαντο-αξονική αστάθεια: είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς με σύνδρομο Down σε ποσοστό που φτάνει το 15%. Οι αθλητές αυτοί εμφανίζουν αυξημένη κινητικότητα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο αυχενικό σπόνδυλο (άτλαντα και άξονα). Στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί. Τα συμπτώματα της ατλαντο-αξονικής αστάθειας περιλαμβάνουν:

Αν και ο ετήσιος απεικονιστικός έλεγχος αυτών των αθλητών είναι αμφιλεγόμενος, καλό θα ήταν να αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα που απαιτούν έντονη κάμψη και έκταση του αυχένα καθώς και στα αθλήματα που έχουν έντονη σωματική επαφή (πχ rugby, ποδόσφαιρο κτλ).

Πηγη: The Olympic Textbook of Medicine in Sport

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ