Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Ο αθλητής με αναπηρία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως άτομο με αναπηρία οποιοδήποτε άτομο έχει απολέσει ή εμφανίζει κάποια ανωμαλία σε ψυχολογικό, σωματικό ή ανατομικό επίπεδο όσον αφορά τη δομή ή τη λειτουργία του.

Οι αθλητές με αναπηρία τείνουν να έχουν υψηλότερο αυτοσεβασμό, μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή τους και λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ιστορία

Αθλητικά σωματεία κωφών υπήρχαν στο Βερολίνο ήδη από το 1888 ενώ η Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία Κωφών ιδρύθηκε το 1922. Η άθληση για άτομα με αναπηρία άνθησε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν προέκυψε η ανάγκη της συστηματικής  αποκατάστασης σε μεγάλη κλίμακα των τραυματισμένων βετεράνων πολέμου καθώς και γυναικών και πολιτών.

Ταξινόμηση

Ο σκοπός της ταξινόμησης των αθλητών είναι η εξασφάλιση του δίκαιου συναγωνισμού ανάμεσα σε αθλητές με παρόμοιο βαθμό αναπηρίας. Στην Παραολυμπιάδα οι αθλητές χωρίζονται σε έξι βασικές κατηγορίες:

  1. Αθλητές με αμαξίδιο
  2. Αθλητές με ακρωτηριασμό
  3. Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση
  4. Αθλητές με διαταραχές όρασης
  5. Αθλητές με νοητική στέρηση
  6. Les autres: Περιλαμβάνει αυτούς που δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες (πχ νανισμός, ατελής οστεογέννεση, αρθρογρύπωση κτλ).

Οι αθλητές με προβλήματα ακοής δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω λειτουργική ταξινόμηση με εξαίρεση αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας.

Μετά την αρχική ταξινόμηση, οι αθλητές κατηγοριοποιούνται περεταίρω με βάση τον βαθμό της αναπηρίας τους.

Ιατρική εξέταση προ της συμμετοχής σε αγώνες

Οι βασικοί στόχοι της προκαταρτικής ιατρικής εξέτασης (ΠΙΕ) είναι η επισήμανση προβλημάτων υγείας των αθλητών που:

Δευτερεύοντες στόχοι της ΠΙΕ αποτελούν:

Λαμβάνεται επίσης το πλήρες ιατρικό ιστορικό του αθλητή (παλαιότεροι τραυματισμοί, ασθένειες, αλλεργίες, φαρμακευτική αγωγή) και γίνεται φυσική εξέταση (καρδιολογική, νευρολογική, οφθαλμολογική, δερματολογική, ορθοπαιδική). Ο απεικονιστικός έλεγχος αν και δεν αποτελεί ρουτίνα διενεργείται σε ειδικές περιπτώσεις (πχ άτομα με σύνδρομο Down για τον έλεγχο άτλαντο-αξονικής αστάθειας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης).

 Ιατρικά προβλήματα σε αθλητές με αναπηρία

Σύμφωνα με τις επίσημες επιδημιολογικές μελέτες οι αθλητές με αναπηρία δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους αθλητές όσον αφορά τις πιθανότητες και τα ήδη των τραυματισμών. Κάποια ήδη τραυματισμών και/ή ασθενειών είναι συχνότερα σε κάποιες κατηγορίες αθλητών με αναπηρία από ότι σε άλλες.

Πηγη: The Olympic Textbook of Medicine in Sport

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ