Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Ποδηλασία


Είναι σωστά στημένο το ποδήλατό σας;

Γενικά, η πιο συνηθισμένη αιτία των τραυματισμών με ποδήλατα συνδέεται με την ακατάλληλη θέση του σώματος, η οποία προσδίδει πρόσθετη πίεση σε ορισμένες αρθρώσεις, επειδή τις αναγκάζει να εργαστούν σκληρότερα από ότι απαιτείται για να αντισταθμίσουν την κακή ευθυγράμμιση. Η υπερβολική χρήση επιδεινώνεται, όσο πιο συχνά αθλείστε και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια κάθε ποδηλασίας, επομένως είναι σημαντικό να καταλάβετε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις οδυνηρές συνθήκες που προκύπτουν.

Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν:

Ένα ή περισσότερα από αυτά, ιδίως σε μεγαλύτερες διαδρομές, μπορεί να προκαλέσουν κακή ευθυγράμμιση, γεγονός που μπορεί να έχει επώδυνες επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο γόνατο, τη πλάτη, το περίνεο, τον κόκκυγα, τα χέρια και τα πόδια.
 


Ποδηλατικοί τραυματισμοί του Γόνατος

Υπολογίζεται ότι οι μισοί τραυματισμοί με ποδήλατα σχετίζονται με το γόνατο και πολλοί μπορούν να αποφευχθούν εάν εξασφαλίσετε ότι έχετε καλό ποδήλατο.

Σύνδρομο επιγονατίδο-μηριαίου πόνου - "Γόνατο ποδηλάτη"

Το σύνδρομο του επιγονατίδο-μηριαίου πόνου είναι γνωστό ως «γόνατο του ποδηλάτη» και είναι το πιο κοινό από τις παθήσεις της ποδηλασίας. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος πίσω ή γύρω από την επιγονατίδα, που προκαλείται από μη φυσιολογική κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά στην οπίσθια επιφάνειά της. Μια σέλα που είναι πολύ χαμηλή ή μια θέση σέλας που είναι πολύ μπροστά, μπορεί να είναι η αιτία της μη φυσιολογικής κίνησης του γόνατος, που κάνει το πόδι να κυλάει προς τα μέσα, πράγμα που σημαίνει ότι ο άκρος πόδας είναι κακώς ευθυγραμμισμένος σε σχέση με το υπόλοιπο κάτω άκρο. Οι λεπτές ρυθμίσεις στο ποδήλατό σας καθώς και στη θέση ποδηλασίας μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά.

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας 

Μια άλλη συχνή κατάσταση που επηρεάζει τους ποδηλάτες είναι το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Η λαγονοκνημιαία ταινία βρίσκεται στην έξω πλευρά του μηρού από το ισχίο μέχρι το γόνατο. Το πετάλι απαιτεί συνεχή κάμψη και επέκταση της άρθρωσης του γόνατος και αυτή η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε τοπική φλεγμονή, όπου υπάρχει συνεχής τριβή πάνω από τον έξω μηριαίο κόνδυλο.


Ποδηλατικοί τραυματισμοί της Πυέλου και του Ισχίου

Πόνος στο περίνεο

Ο πόνος στο περίνεο είναι αρκετά κοινός για τους ποδηλάτες. Πρόκειται για την περιοχή μεταξύ των ισχίων σας. Επειδή αυτή η περιοχή περιέχει πολλά μεγάλα νεύρα και αρτηρίες, η υπερβολική πίεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, αιμωδίες, πόνο και ευρύτερα προβλήματα. Η μη φυσιολογική κάμψη και κίνηση του ισχίου κατά την ποδηλασία μπορεί να προκαλέσει φθορά στους μαλακούς ιστούς της περιοχής.

Σύνδρομο Απειοειδούς

Το Απειοειδής ανοίκει στος έξω στροφείς του ισχίου. Ξεκινάει από το ιερό οστό και γτάνει στην οπίσθια επιφάνεια του ισχίου. Η λειτουργία του είναι να βοηθήσει την περιστροφή του ισχίου προς τα έξω. Το σύνδρομο του Απειοειδούς συμβαίνει όταν αυτός ο μυς βρίσκεται σε σπασμό και προκαλεί πόνο στην οπίσθια επιφάνεια του γλουτού. Μπορεί επίσης να πιέσει το ισχιακό νεύρο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιμωδίες ή πόνο στο πίσω μέρος του κάτω άκρου (ισχιαλγία).

Σύνδρομο κοτυλο-μηριαίας πρόσκρουσης

Η συνεχής και μεγάλη κάμψη του ισχίου κατά την ποδηλασία μπορεί να προκαλέσει πρόσκρουση του αυχένα του μηριαίου οστού με την περιφέρια της κοτύλης, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο, δυσλειτουργία και περιορισμένη απόδοση. Ο επίμονος πόνος στην βουβωνική χώρα είναι χαρακτηριστικός κατά την κάμψη και την εσωτερική στροφή του ισχίου. Μπορεί να είναι απαραίτητο να τροποποιήσετε τη δραστηριότητά σας, να εκτελέσετε διάφορες εκτάσεις ή να προσαρμόσετε το ποδήλατό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή εργονομία. 

Κροτούν ισχίο

Ο κρότος  προκαλείται όταν ο τένοντας του λαγονοψοιτη ολισθαίνει πάνω από το μπροστινό μέρος του μηριαίου οστού. Μπορεί να συμβεί σε ποδηλάτες, ωστόσο μερικές φορές δεν είναι επώδυνο και συνεπώς δεν χρειάζεται θεραπεία. Τα συμπτώματα του "εσωτερικού" συνδρόμου του ισχίου είναι βαθύς πόνος και κρότος στη βουβωνική χώρα και μια αίσθηση "σφυξίματος" όταν το ισχίο έρχεται σε βαθεία κάμψη. Με το «εξωτερικό» κροτούν ισχίο, ο πόνος και ο θόρυβος εντοπίζονται στο εξωτερικό τμήμα του ισχίου. 


Ποδηλατικοί τραυματισμοί του Άκρου Ποδός

"Hot Foot"- Μεταταρσαλγία

Η μεταταρσάλια, γνωστή και ως "ζεστό πόδι", αποτελεί μια εξαιρετικά συνηθισμένη κατάσταση για τους ποδηλάτες. Όταν ποδηλατείτε τα μετατάρσια οστά καταπονούνται όπως και τα νεύρα και οι υπόλοιποι ιστοί της περιοχής. Ο πόνος που προκαλείται έχει το χαρακτήρα του καύσου. Προκαλείται επίσης ευαισθησία στο πέλμα και πόνο που εντοπίζεται ειδικά στην τρίτη και τέταρτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση. Τα πολύ σφιχτά παπούτσια μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μερικές φορές τα ειδικά σχεδιασμένα ορθωτικά ενθέματα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία καλύτερης προσαρμογής και πιο αποτελεσματικής κίνησης. Εάν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό γιατρό σχετικά με τις επιλογές σας.

Ποδηλατικοί τραυματισμοί της Άκρας Χείρας

"Παράλυση του ποδηλάτη"

Η «παράλυση του ποδηλάτη» συνδέεται με τη χρόνια συμπίεση των ωλένειων νεύρων και μπορεί να επηρεάσει κάθε τύπο ποδηλάτη, από πεπειραμένους έως αρχάριους, από διαγωνισμούς μεγάλων αποστάσεων μέχρι βόλτες αναψυχής ή ορεινή ποδηλασία. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μούδιασμα στο τέταρτο και το πέμπτο δάκτυλο λόγω πίεσης. Λεπτές ρυθμίσεις στη θέση ποδηλασίας μπορεί να βοηθήσουν ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάντια με ειδικά ενθέματα.


Ποδηλατικοί τραυματισμοί στο κάτω μέρος της πλάτης

Πολλοί ποδηλάτες υποφέρουν από πόνο στην πλάτη, ιδιαίτερα όταν προπονούνται για διαγωνισμό, όπου η ένταση και η διάρκεια της πορείας αυξάνονται. Τα χαμηλά τιμόνια και το λανθασμένο ύψος και κλίση της σέλας θεωρούνται δύο από τις τυπικές αιτίες του πόνου στην πλάτη. Η κλίση της σέλας ποικίλλει για τις γυναίκες και τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες συχνά επιλέγουν να στρέψουν τη σέλα τους ελαφρώς προς τα κάτω για να αποφευχθεί η πίεση στο περίνεο. Εξαρτάται επίσης από τον τύπο ποδηλασίας που κάνετε, είτε πρόκειται για ορεινή ποδηλασία είτε για ποδηλασία δρόμου. Αν αντιμετωπίζετε πόνο από τις δραστηριότητες ποδηλασίας, μιλήστε στους ειδικούς για τη ρύθμιση του ποδηλάτου σας και της θέσης σας.


Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ