Στίβος
Φυσιολογία
Κάθε είδος αθλήματος έχει διαφορετικές σωματικές και βιοχημικές σωματικές απαιτήσεις.
- Δρομείς μικρών αποστάσεων (sprinters): Οι ενεργειακές τους ανάγκες καλύπτονται κυρίως από αναερόβια μεταβολικά μονοπάτια. Η γλυκόζη είναι το βασικό ενεργειακό καύσιμο.
- Δρομείς μέσων αποστάσεων και συνδυαστικών αθλημάτων: Οι ενεργειακές τους ανάγκες καλύπτονται από ένα συνδυασμό αερόβιων και αναερόβιων μεταβολικών μονοπατιών.
- Δρομείς μεγάλων αποστάσεων: Καλύπτουν τις απαιτήσεις τους σε ενάργεια κυρίως από αερόβια μεταβολικά μονοπάτια. Το λίπος και η γλυκόζη που προέρχεται από το γλυκογόνο αποτελούν τα βασικά ενεργειακά τους καύσιμα.
Εμβιομηχανική του τρεξίματος
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη φυσιολογική μηχανική του τρεξίματος έτσι ωστε να κατανοήσουμε τις διαταραχές της και πως αυτές μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς.
Πάτημα
- Σε χαμηλές ταχύτητες το πόδι προσκρούει στο έδαφος με την πτέρνα ενώ σε μεγάλες ταχύτητες προσκρούει πρώτα ο πρόσθιος πόδας. Ο μέσος δρομέας κάνει 800-2000 τέτοιες προσκρούσεις ανά μίλι (5000 προσκρούσεις ανά ώρα τρεξίματος).
- Οι δυνάμεις που ασκούνται στο πόδι κατά το πάτημα είναι 1,5-5 φορές το σωματικό βάρος.
- Οι διατμητικές δυνάμεις στις αρθρώσεις του ποδιού είναι έως και 50 φορές μεγαλύτερες από αυτές που ασκούνται κατά τη βάδιση.
- Κατά τη φάση της επαφής του ποδιού με το έδαφος, ο άκρος πόδας βρίσκεται σε υπτιασμό, τα οστά του ταρσού βρίσκονται "κλειδωμένα" μεταξύ τους.
- Σταδιακά το πόδι έρχεται σε πρυνισμό και οι αρθρώσεις του ταρσού αποκτούν μια πιο "χαλαρή" σχέση μεταξύ τους για να μπορέσουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς της προσγείωσης του ποδιού.
- Η κνήμη έρχεται σε έσω στροφή σε σχέση με τον αστράγαλο.
- Καθώς προχωράμε στη φάση της εκτίναξης από το έδαφος, η υπαστραγαλική άρθρωση έρχεται σε υπτιασμό και η κνήμη σε έξω στροφή. Ο άκρος πόδας παραμένει σε υπτιασμό σε όλη τη φάση αιώρησης.
- Κατά τη φάση στάσης του ποδιού, η ποδοκνημική άρθρωση παράγει το 60% της δύναμης, το γόνατο το 30% και η άρθρωση του ισχίου το 10%.
- Το γόνατο είναι ο κύριος αποσβεστήρας των κραδασμών κατά το τρέξιμο απορροφώντας διπλάσια ενέργεια από ότι η ποδοκνημική και το ισχίο μαζί!
Η διαταραχή της εμβιομηχανικής μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση άλλων δομών όπως πχ:
- Η αδυναμία του μείζωνα γλουτιαίου μύ οδηγεί σε κακό έλεγχο του κάτω άκρου και υπερβολικά φορτία μεταφέρονται μέσα από την κινητική αλυσίδα.
- Ελλειπής ραιβότητα ή πρυνισμός του οπισθίου ποδός μπορούν να προκαλέσουν αυξημένα φορτία και δυνάμεις βλαισσότητας στο γόνατο και να οδηγήσουν σε επιγονατιδο-μηριαίο πόνο.
Ενδυνάμωση και Προπόνηση
Το κλειδί στον στίβο είναι η εξειδίκευση της προπόνησης. Αυτό είναι διαφορετικό για κάθε άθλημα. Η προπόνηση συνεχίζεται σχεδόν ολόκληρο το χρόνο και γι'αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον πλουραλισμό της προπόνησης και την αποφυγή της υπερπροπόνησης.
- Αθλητές αντοχής και ταχύτητας: Η εξειδίκευση σημαίνει πως ενδυναμώνονται οι κατάλληλες μυικές ίνες (γρήγορες ή αργές). Η προπόνηση των αθλητών αντοχής οδηγεί σε μεταβολές της μορφολογίας των αργών μυικών ινών καθώς και των ενζυμικών μονοπατιών που είναι ειδικά για άθληση αντοχής. Παρομοίως, τα προγράμματα που στοχεύουν στην εκκρηκτική δύναμη, εκπαιδεύουν τις γρήγορες μυικές ίνες και τα μεταβολικά μονοπάτια που συντηρούν αυτού του είδους τις δραστηριότητες.
- Εκπαίδευση ολόκληρου του εύρους κίνησης: Επειδή η ενδυνάμωση ενός μυ γίνεται εμφανής και αποδότική μόνο για το εύρος κίνησης και την ταχύτητα για τα οποία έχει εκπαιδευτεί, είναι σημαντικό να εκμεταλευεται ο αθλητής ολόκληρο το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης.
- Χρήση μικρότερων/επικουρικών μυών: Η χρήση όλων των επικουρικών μυών μιας κίνησης μειώνει την καταπόνηση των βασικών μυών και με αυτό τον τρόπο τους προστατεύει από τραυματισμούς.
- Λοιπά αθλήματα στίβου: Η σωστή και επιτυχής μεταφορά των φορτίων από τον άκρο πόδα στην ποδοκνημική άρθρωση, στο γόνατο και στο ισχιο, στον κορμό και από εκεί στον ώμο, τον αγκώνα, τον καρπό και την άκρα χείρα είναι μείζωνος σημασίας στα αθλήματα βολής (throwing events). Πρέπει να διατηρείται η ισορροπία ανάμεσα στον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους μύες. Είναι πολύ σημαντική η εξειδίκευση της προπόνησης, οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, η σταθεροποίηση της ωμοπλάτης και η ενδυνάμωση του στροφικού πετάλου.
Πρόσφατα Άρθρα
- Πώς να ασκηθείτε με μάσκα προσώπου - και τι να μην κάνετε!
- Η Μαγνητική Τομογραφία δεν θέτει πάντα τη διάγνωση
- Πρόσφατα δεδομένα στη ρήξη του προσθίου χιαστού στο Rugby
- Η φύση θέλει το χρόνο της...
- Η συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου στους χορευτές
Επικοινωνία
Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)
Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού
Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00