Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Τέννις

 

Φυσιολογία

Επιδημιολογία τραυματισμών

Στατιστικά στοιχεία τραυματισμών στου αγώνες του Wimbledon 2003-2012

Είδη γηπέδων

  1. Χωμάτινο γήπεδο (Clay surface): Η "χαλαρή" επιφάνειά του κάνει την μπάλα να χάνει γρήγορα ταχύτητα αλλά να αναπηδάει υψηλότερα. Δίνει χρόνο στον αντίπαλο να φτάσει και να "επιστρέψει" τη μπαλιά. Θεωρείται "ΑΡΓΗ" επιφάνεια που επιτρέπει αγώνες μεγαλύτερης διάρκειας και επομένως παθήσεις υπέρχρησης. Η μαλακή επιφάνεια είναι καλύτερη για τις αρθρώσεις του κάτω άκρου αλλά επειδή η μπάλα χάνει γρήγορα ταχύτητα, τα άνω άκρα καταπονούνται περισσότερο βάζοντας συνεχώς μεγάλη δύναμη για να διατηρηθεί η κινητική ενέργεια της μπάλας.
  2. Σκληρά γήπεδα (τσιμεντένια επιφάνεια, άσφαλτος κτλ): H μπάλα αναπηδάει χαμηλά δίνοντας αβαντάζ στους δυνατούς παίχτες. Θεωρείται "ΓΡΗΓΟΡΗ" επιφάνεια. Προκαλεί μεγάλη καταπόνηση στα κάτω άκρα και είναι συχνότερα τα κατάγματα κόπωσης του ποδιού και τα διαστρέματα της ποδοκνημικής. Επειδή σε αυτή την επιφάνεια είναι πολύ σημαντικό το σερβίς, οι κακώσεις που σχετίζονται με αυτό είναι συχνότερες.
  3. Γρασίδι: Το γρασίδι μεγαλώνει σε σκληρό, πυκνό χώμα. Οι μπαλιές τείνουν να ολισθαίνουν και να αναπηδούν χαμηλά κάνοντας έτσι την επαναφορά δυσκολότερη. Θεωρείται η "ΤΑΧΥΤΕΡΗ" επιφάνεια αλλά επειδή δεν είναι απολύτως ομαλή μπορεί να προκαλέσει διαστρέματα και ολισθήσεις.

Ρακέτες

Τα τελευταία χρόνια οι ρακέτες έχουν εξεληχθεί αρκετά. Νεότερα υλικά, ελαφρύτερα και σκληρότερα μας έχουν δώσει μεγαλύτερες ρακέτες κατά πολύ ανετότερες και πιο ξεκούραστες απο τις παλαιότερες. Βέβαια ακόμη μένει να αποδειχθεί εάν αυτά τα χαρακτηριστικά θα συμβάλουν στην πρόληψη και την αποφυγή των αθλητικών τραυματισμών.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ