Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Καταγματικός κινδυνος

Η κλινική σημασία της οστεοπόρωσης έγκειται στα Κατάγματα Ευθραυστότητας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της νόσου. Η επακόλουθη νοσηρότητα και θνητότητα αυτών των καταγμάτων όπως επίσης και η σημαντική και δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση όλων των συστημάτων υγείας παγκοσμίως επέβαλε την δημιουργία της έννοιας του καταγματικού κινδύνου.

Στην πρόκληση ενός κατάγματος υπάρχουν:

Λόγω του πολυπαραγοντικού χαρακτήρα της οστεοπόρωσης, η αξία της μέτρησης μόνο της οστικής πυκνότητας (BMD) στην πρόβλεψη των καταγμάτων ευθραυστότητας όπως είναι τα σπονδυλικά κατάγματα ή τα κατάγματα του ισχίου, είναι μεν κεντρικής σημασίας αλλά δεν είναι από μόνη της ικανή να μας δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Υπάρχουν πέρα από αυτή και άλλες ανωμαλίες στο σκελετό που συμβάλλουν στην εμφάνιση ευθραυστότητας. Οι βιοχημικοί δείκτες της οστικής εναλλαγής, οι κλινικοί παράγοντες κινδύνου (CRF) ( πχ ηλικία, φύλλο κτλ), η μίκρο-αρχιτεκτονική του οστίτη ιστού αν ληφθούν ταυτόχρονα υπόψη με την οστική πυκνότητα (BMD) θα συμπληρώσουν την εικόνα που έχουμε για την κατάσταση του σκελετού και με τις πρόσθετες πληροφορίες θα οδηγήσουν σε μια κατά πολύ ακριβέστερη πρόβλεψη των καταγμάτων. Όπως είναι λογικό να ισχύει σε όλα τα δυναμικά συστήματα, σημασία δεν έχει μόνο η κατάσταση του σκελετού σε μία δεδομένη στιγμή αλλά και ο υπολογιζόμενος ρυθμός της οστικής απώλειας που θα σημειωθεί στο μέλλον.

Οι εξωσκελετικές συνιστώσες της πρόκλησης ενός κατάγματος τείνουν να υποεκτιμώνται ή και να μην λαμβάνονται καθόλου υπόψη, ίσως λόγω της δυσκολίας αλλά και της υποκειμενικότητας που έχουν στον προσδιορισμό τους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ