Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Οστεοπόρωση

Φιλολογικά η λέξη οστεοπόρωση σημαίνει “πορώδες οστούν”. Τα οστά αυξάνονται σταδιακά κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, φτάνοντας στη μέγιστη οστική μάζα μεταξύ του 25ου και 30ου έτους της ζωής. Στη μεσήλικη ζωή, τα οστά ενώ παραμένουν ισχυρά, αρχίζουν σταδιακά να ελαττώνονται σε πυκνότητα. Αυτή η οστική απώλεια συνεχίζεται με την πάροδο του χρόνου. Στις γυναίκες η διαδικασία αυτή επιταχύνεται τα δέκα πρώτα χρόνια περίπου μετά την εμμηνόπαυση εξ αιτίας της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων στο αίμα. Οι άνδρες υποφέρουν σε μικρότερο βαθμό από τις γυναίκες από οστεοπόρωση λόγω του ότι επιτυγχάνουν μεγαλύτερη κορυφαία οστική μάζα και διότι δεν εμφανίζουν φυσιολογικά κάποιο φαινόμενο ανάλογο με αυτό της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες.

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα μεταβολικό νόσημα των οστών το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα και μειωμένη οστική πυκνότητα. Εμφανίζεται μια ισόρροπη μείωση τόσο των οργανικών όσο και των ανόργανων συστατικών των οστών καθώς και διαταραχή της μίκρο-αρχιτεκτονικής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, το οποίο μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από μια ελαφρά ή και χωρίς καθόλου κάκωση.

Συνήθως είναι Ιδιοπαθής και διακρίνεται σε δύο τύπους:

Η Νεανική μορφή της νόσου απαντάται σπάνια σε κορίτσια και αγόρια, διαρκεί περίπου δύο χρόνια και υποχωρεί αυτομάτως και πλήρως.

Υπάρχει βέβαια και η Δευτεροπαθής Οστεοπόρωση που αν και πιο σπάνια, οφείλεται σε πληθώρα νοσημάτων ή άλλων αιτιών (πχ φαρμάκων, επεμβάσεων κτλ).

Η οστεοπόρωση χρήζει πάντοτε ιατρικής εκτίμησης και διερεύνησης. Δυστυχώς δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα ή φυσικά σημεία που να μπορούν να μας καθοδηγήσουν στη διάγνωση. Έτσι η νόσος είναι δυνατό να υποβόσκει απαρατήρητη για πολλά χρόνια. Πολύ συχνα η πρώτη ένδειξη είναι κάποιο κάταγμα ευθραυστότητας. Τα σχετικά μικρά κατάγματα στους σπονδύλους μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και να αναγνωριστούν πολύ αργότερα λόγω της απώλειας ύψους ή της προοδευτικής κύφωσης.

Η οστεοπόρωση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, η διάγνωση της οποίας σήμερα στηρίζεται στη μέτρηση της οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου οστού ή στους σπονδύλους της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η διάγνωση της οστεοπόρωσης τίθεται όταν η οστική πυκνότητα (BMD) βρίσκεται 2,5 ή περισσότερες σταθερές αποκλείσεις κάτω από τη μέση τιμή αυτής των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών (Τ score < -2,5 SD). Ως εγκατεστημένη χαρακτηρίζεται η οστεοπόρωση με ταυτόχρονη ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων καταγμάτων ευθραυστότητας. 

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ