Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Έκτοπη Οστεοποίηση

Ως οστεοποιός μυίτιδα ορίζεται η παρουσία οργανωμένων οστικών τμημάτων εντός των μυών. Η παρουσία οστού σε άλλους ιστούς πλην των μυών συνιστά την έκτοπη οστεοποίηση.

Η τραυματική εντοπισμένη μυίτιδα αναπτύσεται κατόπιν βαρέως τραυματισμού πχ εξάρθρημα αγκώνος. Το έκτοπο οστούν αναπτύσεται ανάμεσα στις μυικές ίνες και κλινικά εμφανίζονται:

Η αιτιολογία της έκτοπης οστεοποίησης δεν είναι απόλυτα κατανοητή. Αναπτύσεται επί εδάφους ποικίλων τοπικών και συστηματικών παραγόντων όπως αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η "διηθητική" οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, πολλαπλοί τραυματισμοί, θερμικά τραύματα, φλεγμονή, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, συγγενείς ανωμαλίες και κάκωση της σπονδυλικής στήλης.

Η έκτοπη οστεοποίηση οφείλεται σε άναρχο πολλαπλασιασμό των πολυδύναμων μεσεγχυματικών κυττάρων σε οστεοβλάστες με επακόλουθο σχηματισμό ώριμου πεταλλιώδους οστού. Ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός αρχίζει μέσα στις πρώτες 16 ώρες από την αρχική κάκωση!

Κλινικά εμφανίζονται:

Ακτινολογικά στοιχεία έκτοπης οστεοποίησης είναι εμφανή από την 3η κιόλας εβδομάδα μετά την κάκωση. Το οστικό σπινθηρογράφημα τριών φάσεων είναι αρκετά ευαίσθητη εξέταση που επιτρέπει τη διάγνωση πριν την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων.

Αυξημένες τιμές αλκαλικής φωσφατάσης ανιχνεύονται από τον πρώτο μήνα μετά την κάκωση.

Ταξινόμηση

 

Προφύλαξη

  1. Διφωσφωνικά ελαττώνουν την κρυσταλλοποίηση του υδροξυαπατίτη και τελικά προκαλούν ελάττωση της επιμετάλλωσης του οστεοειδούς, χωρίς να μειώνουν την ποσότητά του. Η αποτελεσματικότητα των διφωσφωνικών περιορίζεται μόνο στο διάστημα χορήγησής τους. Με τη διακοπή τους η επιμετάλλωση του οστεοειδούς ξαναρχίζει.
  2. Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα αναστέλλουν την κυκλοξυγενάση και συνεπώς ελαττώνουν τη σύνθεση των προσταγλαδινών.

Χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας από μια εξωτερική πηγή αναστέλλουν τη μετατροπή των πρόδρομων κυττάρων σε οστεοβλάστες.Η θεραπεία μπορεί να αρχίσει εντώς 24-72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει εφάπαξ δόση 800-1000cGy ή διαιρεμένες δόσεις των 200cGy σε περίοδο 4-5 ημερών.

 

Θεραπεία

Η έκτοπη οστεοποίηση μπορεί να αφαιρεθεί εάν είναι απαραίτητο. Η επιλογή του χρόνου επέμβασης σε σχέση με το στάδιο ωρίμανσης είναι κρίσιμη διότι το παραμένον άωρο οστό συνεχίζει να εξελίσεται και να ωριμάζει. Το έκτοπο οστό θεωρείται ώριμο όταν εμφανίζει στοιχεία δοκίδωσης, σταθερό μέγεθος και διατήρηση των ορίων οστεοποίησης σε διαδοχικές απλές ακτινογραφίες.

Εάν προκύψουν περιορισμός του εύρους κίνησης, σημεία πίεςσης νεύρου ή τάσης του υπερκείμενου δέρματος, η χειρουργική εξαίρεση είναι απαραίτητη αλλά δεν πρέπει να εκτελείται πρωτού το έκτοπο οστό ωριμάσει πλήρως!

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ