Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Πόνος

 

"Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη ή περιγράφεται από τον ασθενή με τους όρους μιας τέτοιας βλάβης".

Ο πόνος είναι ένα υποκειμενικό, δυσάρεστο συναίσθημα που είναι αδύνατο να μετρήσουμε με οποιδήποτε εργαστηριακή εξέταση.

"Όταν κάποιος επιμένει ότι πονά πρέπει πάντα να τον αντιμετοπίζουμε σαν να πονά πραγματικά ακόμη και εάν δεν μπορούμε να βρούμε το αίτιο"

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ταξινομήσουμε τον πόνο.

Ταξινόμηση του πόνου με βάση τον χρόνο

Ταξινόμηση του πόνου με βάση την αιτία

Φλεγμονώδης Πόνος

Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα αίτια:

Η κλασσική εικόνα της φλεγμονής αποτελείται από πόνο, ερυθρότητα, οίδημα, θερμότητα. Η φλεγμονή αντιμετοπίζεται με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Νευροπαθητικός Πόνος

Πρόκειται για τον πόνο που προέρχεται από βλάβη ή νόσο κάποιας περιοχής του σωματοαισθητικού συστήματος, είτε στο Κεντρικο Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), είτε στο Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ). Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για χρόνιο πόνο. Σε αυτόν συμμετέχουν εκτώς από τους αλγουποδοχείς και άλλοι υποδοχείς όπως πχ οι υποδοχείς της αφής και το αυτόνομο νευρικό σύστημα (συμπαθητικό).

Μικτός Πόνος

Πρόκειται για τον πόνο που ξεκινά ως φλεγμονώδης και και καταλήγει σε νευροπαθητικό. Οι περισσότεροι πόνοι των αρθρώσεων ανήκουν σε υτή την κατηγορία!

Τόσο η χρόνια οστεοαρθρίτιδα όσο και η οσφυαλγία ξεκινούν με φλεγμονώδη πόνο και καταλήγουν σε νευροπαθητικό πόνο που συνοδεύεται από εξάρσεις φλεγμονώδους πόνου. Οι δύο αυτές παθήσεις αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων χρόνιου πόνου σε κάθε πληθυσμό.

Αξιολόγηση του Πόνου

Η αξιολόγηση της έντασης του πόνου επειδή δεν υπάρχει ειδικό όργανο ή εξέταση, γίνεται με ερωτηματολόγια ή διάφορες κλίμακες. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη είναι η οπτική αριθμητική και λειτουργική αναλογική κλίμακα του Πόνου (Visual Analogue Scale VAS) (Wong Baker Face Scale).

Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής σημειώνει τον αριθμό του πόνου του στην πρώτη εξέταση και μετά από κάποια θεραπεία, σημειώνει έναν άλλο αριθμό. Η διαφορά που προκύπτει καθορίζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Θεωρούμε ότι ένα φάρμακο είναι αρκετά αποτελεσματικό αναλγητικό όταν μειώνει τον πόνο από 30 έως 50%.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ