Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Επιγονατίδο-Μηριαίος Πόνος


Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου εμφανίζεται ως αίσθημα πόνου στους μαλακούς ιστούς και τα οστά γύρω από την επιγονατίδα. Στους ιστούς αυτούς περιλαμβάνονται οι τένοντες, το μαξιλάρι λίπους κάτω από την επιγονατίδα και ο αρθρικός υμένας που καλύπτει την άρθρωση του γόνατος.

Ορισμένες περιπτώσεις επιγονατιδομηριαίου πόνου οφείλονται σε μια κατάσταση που ονομάζεται Χονδρομαλάκυνση (Χονδροπάθεια) Επιγονατίδας. Αυτή αφορά στη μαλάκυνση και τον κατακερματισμό του αρθρικού χόνδρου στην πίσω πλευρά του οστού της επιγονατίδας. Δεν υπάρχουν νεύρα στον αρθρικό χόνδρο, επομένως η ζημιά στο ίδιο το χόνδρο δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα πόνο. Μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε φλεγμονή του αρθρικού υμένα και πόνο στο υποκείμενο οστό.

Αίτια

Υπέρχρηση

Σε πολλές περιπτώσεις, το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου προκαλείται από την έντονη σωματική δραστηριότητα που ασκεί επαναλαμβανόμενη πίεση στο γόνατο -όπως όπως το τρέξιμο, το κάθισμα οκλαδόν και το ανέβασμα σκάλας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από μια ξαφνική μεταβολή στη φυσική δραστηριότητα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι στη συχνότητα των δραστηριοτήτων, όπως η αύξηση του αριθμού των ημερών άσκησης κάθε εβδομάδα. Μπορεί επίσης να αφορά στη διάρκεια ή την ένταση της δραστηριότητας-όπως το τρέξιμο σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην επιγονατιδομηριαία πόνο περιλαμβάνουν:

Κακή ευθυγράμμιση επιγονατίδας

Το σύνδρομο επιγονατηδομηριαίου πόνου μπορεί επίσης να προκληθεί από μη φυσιολογική κύληση του οστού της επιγονατίδας στην αύλακα της τροχηλίας. Σε αυτή την περίπτωση, η επιγονατίδα ωθείται προς τα έξω όταν το γόνατο είναι λυγισμένο. Αυτή η ανωμαλία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση μεταξύ του πίσω μέρους της επιγονατίδας και της τροχιλίας. Παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή ολίσθηση της επιγονατίδας περιλαμβάνουν:


Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι ένας προοδευτικός ασαφής πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γονάτου. Αυτός ο πόνος - που συνήθως αρχίζει σταδιακά και είναι συχνά σχετίζεται με τη δραστηριότητα- μπορεί να είναι παρόν στο ένα ή και στα δύο γόνατα.

Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:


Αρχικά διορθωτικά μέτρα

Σε πολλές περιπτώσεις, ο επιγονατιδομηριαίος πόνος θα βελτιωθεί με απλή θεραπεία στο σπίτι.

Αλλαγές δραστηριότητας

Σταματάμε τις δραστηριότητες που κάνουν κακό γόνατό μας μέχρι να περάσει ο πόνος. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή της προπονητικής ρουτίνας ή τη στροφή σε δραστηριότητες που θα προκαλέσουν μικρότερη καταπόνηση στο γόνατό σας. Η Ποδηλασία και το κολύμπι είναι καλές επιλογές.

Αν είστε υπέρβαροι, χάνοντας βάρος θα βοηθήσει επίσης να μειώσει την πίεση στο γόνατό σας.

Ανάπαυση, πάγο και ανύψωση. Για να αποφευχθεί πρόσθετη διόγκωση, τυλίξτε ελαφρά το γόνατο σε έναν ελαστικό επίδεσμο, αφήνοντας μια τρύπα στην περιοχή της επιγονατίδας. Βεβαιωθείτε ότι ο επίδεσμος ταιριάζει άνετα και δεν προκαλεί επιπλέον πόνο. 

Φάρμακα Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και την ανακούφιση του πόνου. Αν ο πόνος που επιμένει ή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κινηθεί το γόνατό σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
 


Θεραπεία

Η θεραπεία για το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου αποσκοπεί στην ανακουφίση του πόνου και την αποκατάσταση του εύρους της κίνησης και της δύναμης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επιγονατιδομηριαίος πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί μη χειρουργικά.

Συντηρητική θεραπεία

Εκτός από τις αλλαγές δραστηριότητας, τη μέθοδο RICE, και τα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τα εξής: 

Χειρουργική θεραπεία

Χειρουργική θεραπεία για επιγονατιδομηριαίο πόνο είναι πολύ σπάνια και γίνεται μόνο για σοβαρές περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει:

Αρθροσκόπηση

Κλασσικές μέθοδοι


Πρόληψη

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου συνήθως μπορεί να υποχωρήσει πλήρως με απλά μέτρα ή φυσιοθεραπεία . Μπορεί να επανεμφανησθεί όμως , αν δεν γίνουν προσαρμογές στη ρουτίνα σας ή το επίπεδο δραστηριότητας σας. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κατάλληλη κατάσταση των μυών γύρω από το γόνατο , ιδιαίτερα τους τετρακέφαλους και τους δικέφαλους μηριαίους.

 Υπάρχουν πρόσθετα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτραπεί η επανεμφάνηση του επιγονατιδο-μηριαίου πόνου. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ