Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Εξάρθρημα ΄Ωμου

Η άρθρωση του ώμου είναι η πλέον ευκίνητη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Ταυτόχρονα όμως είναι και η πιο ασταθής και επομένως πιο ευάλωτη σε εξάρθρημα άρθρωση, σε παρεκτόπιση δηλαδή των αρθρούμενων επιφανειών. Η κεφαλή του βραχιονίου  στις περισσότερες περιπτώσεις (96%) παρεκτοπίζεται προς τα εμπρός  και σπανιότερα προς τα πίσω ή άλλη κατεύθυνση.


 

Η ανατομική βλάβη που συντελείται με το πρόσθιο εξάρθρημα, είναι κατά βάση η ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης (βλάβη Bankart).

 

 

Διάγνωση

Η κλινική εικόνα μετά από πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι χαρακτηριστική. Ο ασθενής αναφέρει κάκωση με απαγωγή και έξω στροφή του άνω άκρου. Ακολουθεί πόνος στον ώμο και απώλεια της φυσιολογικής καμπυλότητας στον ώμο. Ο ασθενής κρατά το εξαρθρωμένο χέρι με το υγιές και αποφεύγει τις κινήσεις που είναι επώδυνες.

 
 

Η διάγνωση είναι προφανής από την κλινική εικόνα. Η απλή ακτινογραφία είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό συνυπάρχοντος κατάγματος.

Στην περίπτωση οπισθίου εξαρθρήματος του ώμου, η κλινική εικόνα μπορεί να είναι παραπλανητική. Ακόμα και η απλή ακτινογραφία μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική από μη ειδικό ιατρό οδηγώντας έτσι σε παραμελημένο οπίσθιο εξάρθρημα του ώμου.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία του εξαρθρήματος του ώμου συνίσταται καταρχήν σε ανάταξη του εξαρθρήματος με χειρισμούς. Ακολουθεί η ακινητοποίηση του άνω άκρου για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και το εάν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο.

 

 

Το πρώτο εξάρθρημα του ώμου, σε σχετικά νέους ασθενείς, θα πρέπει να ακινητοποιείται για 3 εβδομάδες και να ακολουθεί πρόγραμμα ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου και των σταθεροποιητών της ωμοπλάτης, για να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής του εξαρθρήματος. Οι πιθανότητες υποτροπής αυξάνουν όσο μειώνεται η ηλικία και αυξάνεται το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που συστήνουν χειρουργική θεραπεία από το πρώτο εξάρθρημα του ώμου, που συνίσταται συρραφή των ραγέντων συνδέσμων (ρήξη επιχειλίου χόνδρου, βλάβη Bankart)  με αρθροσκόπηση και την χρήση οστικών αγκυρών με ράμματα (συρραφή βλάβης Bankart).

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ