Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Κάταγμα Κερκίδας


Η κερκίδα είναι το μεγαλύτερο από τα δύο οστά του αντιβραχίου. Τα κατάγματα του περιφερικού άκρου της κερκίδας αποτελούν τα πιο συχνά κατάγματα του καρπού.

Περιγραφή

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καταγμάτων κερκίδας αλλά τα περισσότερα κατάγματα εντοπίζονται στα 2 εκατοστά από το περιφερικό άκρο της. Το συχνότερο κάταγμα περιγράφηκε πρώτη φορά από τον Ιρλανδό χειρουργό Abraham Colles από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Άλλο συχνό κάταγμα είναι το κάταγμα Smith.

Άλλοι τύποι καταγμάτων της περιφερικής κερκίδας είναι:

Μερικές φορές και το άλλο οστό του αντιβραχίου (η ωλένη) έχει κάταγμα ταυτόχρονα με την κερκίδα.


Αίτια

Η πιο κοινή αιτία για κάταγμα της περιφερικής κερκίδας είναι μια πτώση πάνω σε ένα τεντωμένο χέρι.

Η οστεοπόρωση (μια διαταραχή κατά την οποία τα οστά γίνονται πολύ εύθραυστα και πιο πιθανό να σπάσουν) μπορεί να προκαλέσει κάταγμα ακόμη και σε μια σχετικά μικρής ενέργειας πτώση όπως συμβαίνει συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Κάταγμα κερκίδας μπορεί να συμβεί ακόμη και σε υγιή οστά, αν η δύναμη της πτώσης είναι αρκετά μεγάλη. Για παράδειγμα, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή μια πτώση από ένα ποδήλατο.

Η καλή υγεία των οστών παραμένει πολύ σημαντική για την πρόληψη των καταγμάτων αλλά δεν θα μας φυλάξει πάντα σε όλες τις περιπτώσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία όλων των καταγμάτων ακολουθεί ένα βασικό κανόνα: τα τμήματα του οστού που έχει υποστεί κάταγμα πρέπει να επανέλθουν στη σωστή τους θέση και να παραμείνουν εκεί μέχρι να επουλωθούν.

Συντηρητική Θεραπεία

Εάν τα τμήματα του οστού δεν έχουν παρεκτοπιστεί τότε τοποθετήται γύψος για 4-6 εβδομάδες.

Εάν η θέση των οστικών τμημάτων δεν είναι αποδεκτή τότε χρειάζονται κλειστή ανάταξη (συνδεσμόταξη) πριν την τοποθέτηση του γύψονάρθηκα. Αυτό γίνεται πάντα με τοπική αναισθησία (hematoma block). 

10 με 15 μέρες μετά και αφού έχει ξεπριστεί το χέρι, ο γυψονάρθηκας αντικαθίσταται με κυκλοτερή γύψο.

Μετά την αφαίρεση του γύψου απαιτείται ένα εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και της μυικής δύναμης του χεριού.

Χειρουργική Θεραπεία

Όταν το κάταγμα εμφανίζει μεγάλη συντριβή (πολλά μικρά οστικά τεμάχια) ή όταν είναι ασταθές και δεν μπορεί να συγκρατηθεί με τον γύψο, τότε απαιτείται χειρουργική θεραπεία.

Αυτή ονομάζεται ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση

Ανάλογα με το κάταγμα, υπάρχουν μια σειρά από επιλογές για τη συγκράτηση του οστού στη σωστή θέση.


Πιθανές επιπλοκές

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση ή την ακινητοποίηση του κατάγματος, είναι σημαντικό να επιτευχθεί η πλήρης κίνηση των δακτύλων σας το συντομότερο δυνατόν. Εάν δεν είστε σε θέση να κινηθεί πλήρως τα δάχτυλά σας μέσα σε 24 ώρες λόγω του πόνου και / ή πρήξιμο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για αξιολόγηση.

Ο υπερβολικός πόνος ακόμη και μετά την αφαίρεση του γύψου μπορεί να είναι ένα σημάδι του συνδρόμου σύμπλοκου περιοχικού πόνου (αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία), το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται επιθετικά με φαρμακευτική αγωγή.

Αποκατάσταση και Επιστροφή στη Δραστηριότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν σε όλες τις προηγούμενες δραστηριότητές τους μετά από ένα περιφερικό κάταγμα κερκίδας. Η φύση του τραυματισμού, το είδος της θεραπείας που λαμβάνεται και η ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία πρέπει πάντα να συνυπολογίζονται για το τελικό αποτέλεσμα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς θα έχουν κάποια δυσκαμψία στον καρπό. Αυτό θα μειωθεί γενικά στον πρώτο μήνα της κινητοποίησης και θα συνεχίζει να βελτιώνεται για τουλάχιστον 2 χρόνια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα είναι σε θέση να ξαναξεκινήσουν ελαφρές δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή η άσκηση του κάτω μέρος του σώματος στο γυμναστήριο, μέσα σε 1 έως 2 μήνες μετά την αφαίρεση του γύψου ή εντός 1 έως 2 μήνες μετά την επέμβαση. Έντονες δραστηριότητες, όπως το σκι ή το ποδόσφαιρο, μπορεί να ξαναρχίσουν μεταξύ 3 και 6 μήνες μετά τον τραυματισμό.

Μακροπρόθεσμα Αποτελέσματα

Ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Μερικοί πόνοι κατά την έντονη δραστηριότητα μπορεί να υπάρχουν για το πρώτο έτος. Μερική εναπομένουσα δυσκαμψία ή πόνος πρέπει να αναμένεται για 2 χρόνια ή, ενδεχομένως, σε μόνιμη βάση, ειδικά για τους τραυματισμούς υψηλής ενέργειας (όπως τροχαία ατυχήματα με μοτοσικλέτα), σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε ασθενείς που έχουν κάποια οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο, η δυσκαμψία είναι συνήθως μικρή και δεν μπορεί να επηρεάσει τη συνολική λειτουργία του χεριού.

Τέλος, η οστεοπόρωση είναι υπαρκτή σε πολλές περιπτώσεις. Έχει προταθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα κάταγμα καρπού θα πρέπει να ελέγχονται για την αδυναμία των οστών, ιδιαίτερα αν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο της οστεοπόρωσης.
 

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ