Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Γάγγλιο Καρπού

Το γάγγλιο είναι η πιο κοινή μάζα ή όγκος στο χέρι. Σπανιότερα εμφανίζεται και στον άκρο πόδα. Δεν είναι καρκινικές και στις περισσότερες περιπτώσεις , είναι αβλαβείς . Εμφανίζονται σε διάφορα σημεία, αλλά πιο συχνά αναπτύσσονται στη ραχιαία επιφάνεια της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Αυτές οι γεμάτες με υγρό κύστες μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα , να εξαφανιστούν και να αλλάξουν σε μέγεθος .Οι περισσότερες γαγγλιακές κύστεις δεν απαιτούν θεραπεία. Ωστόσο, αν η κύστη είναι επώδυνη, δυσχεραίνει την κίνηση και τη χρήση του χεριού ή έχει αντιαισθητική εμφάνιση μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Περιγραφή

Το γάγγλιο έχει τη μορφή ενός "μπαλονιού" πάνω σε ένα μίσχο. Αναπτύσεται από τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση όπως οι σύνδεσμοι, οι τένοντες, τα έλυτρα και ο αρθρικός θύλακος. Περιέχει ένα παχύρευστο υγρό παρόμοιο με το αρθρικό υγρό.  Συνήθως έχουν μεταβαλλόμενο μέγεθος, αυξάνουν με τη δραστηριότητα και μικραίνουν με την ξεκούραση του χεριού.

 

Αίτια

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το σχηματισμό ενός γαγγλίου . Είναι πιο συχνά στα νεαρά άτομα μεταξύ των ηλικιών 15 και 40 ετών και συχνότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Αυτές οι κύστεις είναι επίσης κοινές στις αθλήτριες που επανηλημμένα καταπονούν τους καρπούς τους.

Οι γαγγλιακές κύστεις που αναπτύσσονται στην τελική άρθρωση του δακτύλου - επίσης γνωστές ως βλεννώδεις κύστεις - συνήθως συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα και είναι πιο συχνές σε γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 40 και 70 ετών.

 

Συμπτώματα

Τα περισσότερα γάγγλια αποτελούν είναι ορατή οζίδια, ωστόσο , μικρότερα γάγγλια μπορεί να παραμείνουν κρυμμένα κάτω από το δέρμα. Παρά το γεγονός ότι πολλά γάγγλια δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, αν μια κύστη ασκεί πίεση στα νεύρα που περνούν δίπλα από την άρθρωση , μπορεί να προκαλέσει πόνο , τσούξιμο , και μυϊκή αδυναμία. Μεγάλες κύστεις, ακόμη και αν δεν είναι επώδυνες, μπορεί να προκαλούν αντιαισθητική εμφάνιση.
 

Θεραπεία

Συντηρητική Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία των γαγγλίων του καρπού είναι πάντα συντηρητική.

 

Χειρουργική Θεραπεία


Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν με τις συντηρητικές μεθόδους. Η διαδικασία για να αφαιρέσετε μια κύστη γάγγλιο ονομάζεται εκτομή . Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύστης καθώς και μέρος του αρθρικού θυλάκου ή τενόντιου ελύτρου από όπου ξεκινάει το γάγγλιο.

Ακόμα και μετά από εκτομή , υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το γάγγλιο θα επανεμφανιστεί (υποτροπή).

 

Πηγή: AAOS OrthoInfo
 

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ