Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Ωλένια Νευρίτιδα

Η ωλένια νευρίτιδα αποτελεί μια σχετικά σπάνια παθολογική οντότητα παγίδευσης του ωλενίου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα καθώς διέρχεται μέσα από την ωλένια αύλακα.

Άλλα λιγότερο συχνά σημεία παγίδευσης και τριβής του ωλενίου νεύρου είναι:

Η συχνότερη αιτία της ωλένιας νευρίτιδας είναι η παγίδευση του ωλενίου νεύρου μεταξύ των μυικών μαζών των καμπτήρων μυών του αντιβραχίου όταν αυτοί υπερλειτουργούν κάτι που αυξάνει δραστικά την συχνότητα εμφάνισης της νόσου σε επαγγέλματα που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης και έκτασης του αγκώνος (πχ. οικοδόμοι, κομμώτριες κλπ) ή με παρατεταμένη κάμψη του αγκώνα σε συνδυασμό με τριβή του πάνω στο γραφείο (πχ. Χειριστές Η/Υ).

Λιγότερο συχνές αιτίες είναι η πίεση του νεύρου από συμπίεση του αγκώνος στον ύπνο (αγκώνας πλακωμένος κάτω από το μαξιλάρι), ή από παραμόρφωση του αγκώνα σε βλαισότητα (κλίση του αντιβραχίου προς τα έξω σε σχέση με το βραχιόνιο) που μπορεί να είναι εκ γενετής ή μετατραυματική (μετά από κάταγμα της περιοχής του αγκώνα). Σπανιότερα αίτια πίεσης του νεύρου μπορεί είναι η ύπαρξη γαγγλίων και οστεοφύτων στην περιοχή της ωλένιας αύλακας.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν αλλά συνηθέστερα είναι:

Κύριο διαγνωστικό εργαλείο είναι το ηλεκτρονευρογράφημα, μια εξέταση με την οποία διαπιστώνεται η κατάσταση του νεύρου και εντοπίζονται τα σημεία πίεσης και παγίδευσης του.

Συχνά το ωλένιο νεύρο μπορεί να είναι πιέζεται σε 2 διαφορετικά σημεία της πορείας του (double crush syndrome). Η διάγνωση πρέπει να επιβεβαιώνεται και από μια ενδελεχή κλινική εξέταση που περιλαμβάνει μια σειρά ειδικών κλινικών δοκιμασιών.

Ο απεικονιστικός έλεγχος (απλή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία αγκώνος) είναι χρήσιμος μόνο για τον αποκλεισμό πιο σπάνιων αιτιών πίεσης του νεύρου όπως οστικών βλαβών, γαγγλίων ή λιπωμάτων στην περιοχή του αγκώνος.

Η θεραπεία της ωλένιας νευρίτιδας καθορίζεται από το αίτιο, την ηλικία του ασθενούς και την σοβαρότητα της βλάβης του νεύρου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η ανάπαυση , λήψη αντιφλεγμονωδών φάρμακων και ανάρτηση ενώ στις πιο σοβαρές συστήνεται η τοποθέτηση νάρθηκα, οι ενέσεις κορτιζόνης στην περιοχή του αγκώνος και η τοπική φυσικοθεραπεία

Επί εμμονής των συμπτωμάτων ή σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις πίεσης του νεύρου (όπως αυτό καθορίζεται από την κλινική εξέταση και το ηλεκτρονευρογράφημα) η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική. Συνηθέστερες χειρουργικές τεχνικές είναι η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου και η πρόσθια υποδόρια μετάθεσή του.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ