Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή αιτία μουδιάσματος και πόνου στο χέρι . Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.

Ανατομία

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή σύραγγα στον καρπό . Το κάτω μέρος και οι πλευρές αυτής της σήραγγας διαμορφώνονται από τα οστά του καρπού. Η οροφή της σήραγγας καλύπτεται από μια ισχυρή ζώνη του συνδετικού ιστού που ονομάζεται εγκάρσιο σύνδεσμος του καρπού. Το μεσο νεύρο περνάει από το αντιβράχιο στο χέρι μέσω αυτής της σήραγγας. Είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, του δείκτη, του μεσαίου και του παράμεσου δακτύλου. Νευρώνει επίσης τους μύες του θέναρος (στη βάση του αντίχειρα). Οι τένοντες των καμπτήρων μυών διατρέχουν επίσης μέσω του καρπιαίου σωλήνα. 


Αίτια

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται όταν οι ιστοί που περιβάλλουν τους τένοντες των καμπτήρων του καρπού διογκώνονται και ασκούν πίεση στο μέσο νεύρο. Πολλά πράγματα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα:

Στις περισσότερες περιπτώσεις του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, δεν υπάρχει ενιαία αιτία.


Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν:

Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν ένα αίσθημα σαν ηλεκτρικό ρεύμα ως επί το πλείστον στο αντίχειρα, δείκτη, και τα δάχτυλα και πόνο που μπορεί να φτάνει μέχρι το βραχίονα προς τον ώμο. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία, χωρίς συγκεκριμένο τραυματισμό. Στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά από την πλευρά του αντίχειρα του χεριού.

Επειδή πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τους καρπούς τους λυγισμένους, τα συμπτώματα τη νύχτα είναι συχνά και μπορεί να σας ξυπνήσουν από τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν κρατάτε κάτι, όπως ένα τηλέφωνο, ή κατά την ανάγνωση ή την οδήγηση. Η μετακίνηση ή το τίναγμα των χεριών βοηθά συχνά στη μείωση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αρχικά έρχονται και παρέρχονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορούν να γίνουν σταθερά.

Ένα αίσθημα αδεξιότητας ή αδυναμίας μπορεί να κάνει λεπτές κινήσεις, όπως το κούμπωμα στα κουμπιά του πουκάμισού σας, δύσκολο. Καθώς οι μύες στη βάση του αντίχειρα ατροφούν, μπορεί να αρχίσουν να σας πέφτουν διάφορα αντικείμενα από τα χέρια.


 Ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις

Ηλεκτρικές δοκιμές της λειτουργίας του μέσου νεύρου γίνονται συχνά για να βοηθήσουν την επιβεβαίωση της διάγνωσης και να αποσαφηνίσει την καλύτερη θεραπευτική επιλογή στην περίπτωσή σας. 

Θεραπεία

Χωρίς κάποια μορφή θεραπείας, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα σχετίζονται σαφώς με μια δραστηριότητα ή εργασία, η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν το επάγγελμα ή εργασία σταματήσουν ή τροποποιηθούν. Εάν το σύνδρομο διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε μπορεί να υποχωρήσει χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι αβέβαιη ή η πάθηση είναι ήπια έως μέτρια, ο γιατρός σας θα σας συστήσει απλά μέτρα θεραπείας.

Συντηρητική Θεραπεία

Νάρθηκας ακινητοποίησης καρπού. Ένας νάρθηκας που φοριέται τη νύχτα και κρατά τον καρπό σε ουδέτερη θέση. Αυτό αποτρέπει το βράδυ ερεθισμό του μέσου νεύρου που εμφανίζεται όταν οι καρποί λυγίζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο νάρθηκας μπορεί επίσης να φορεθεί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Φάρμακα. Απλή φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου (πχ. ΜΣΑΦ)

Αλλαγή δραστηριότητας. 

Ενέσεις στεροειδών Μια τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών θα παρέχει συνήθως ανακούφιση, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν.


 

Χειρουργική θεραπεία

Χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία. Η απόφαση για το αν θα υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση βασίζεται ως επί το πλείστον στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ακολουθείται άμεσα επειδή άλλες επιλογές συντηρητικής θεραπείας είναι απίθανο να βοηθήσουν. Σε πολύ σοβαρές, μακροχρόνιες περιπτώσεις με σταθερό μούδιασμα και εξασθένηση των μυών αντίχειρά σας, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί για να αποτρέψει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού κόβεται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Όταν επουλωθεί, υπάρχει περισσότερος χώρος για το νεύρο και τους τένοντες.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη ανάλογα με τις προτιμήσεις του ασθενούς. Δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερών.

 

Ενδοσκοπική μέθοδος

Με μικρότερη τομή στο δέρμα και τη χρήση κάμερας (ενδοσκόπιο) γίνεται διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού. Αυτό συνήθως επιταχύνει την ανάρρωση και μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο.

Τα τελικά αποτελέσματα των παραδοσιακών και ενδοσκοπικών μεθόδων είναι ίδια. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τη χειρουργική διαδικασία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Αποθεραπεία

Αμέσως μετά την επέμβαση, θα σας δοθούν οδηγίες  να ανυψώνετε συχνά το χέρι σας πάνω από την καρδιά σας και να κινείτε τα δάχτυλά σας. Αυτό μειώνει το πρήξιμο και εμποδίζει την δυσκαμψία. Ελαφρύς πόνος, οίδημα, δυσκαμψία και μπορεί να αναμένεται μετά την επέμβαση. Μπορεί να σας συσταθεί να φορέσετε ένα νάρθηκα καρπού για μέχρι και 3 εβδομάδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας κανονικά, προσέχοντας να μην επιβαρύνετε.

Οδήγηση, δραστηριότητες αυτοφροντίδας και ελαφρυά χρήση επιτρέπονται αμέσως μετά την επέμβαση. Ο γιατρός σας θα καθορίσει πότε θα πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία τους και κατά πόσον θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τις δραστηριότητες της εργασίας σας.

Επιπλοκές

Οι πιο κοινοί κίνδυνοι από τη χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν:

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα θα βελτιωθούν αμέσως μετά την επέμβαση , αλλά η ανάκτηση μπορεί να είναι και σταδιακή. Κατά μέσο όρο, η δύναμη δραγμού και νηγμού με τα δάκτυλα επιστρέφουν μετά από περίπου 2 μήνες μετά την επέμβαση. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έτος.

Σε μακροχρόνιο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, με σοβαρή απώλεια αίσθησης ή / και μυϊκή ατροφία γύρω από τη βάση του αντίχειρα, η ανάκτηση είναι πιο αργή και μπορεί να μην είναι πλήρης.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί περιστασιακά να επανεμφανισθεί και μπορεί να απαιτηθεί επιπλέον χειρουργική επέμβαση.

Ασκήσεις για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Πηγή: AAOS OrthoInfo
 

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ