Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Κροτούν Ισχίο

Το κροτούν ισχίο είναι μια κατάσταση κατά την οποία αισθάνεστε ένα τρίξιμο ή ακούτε ένα ξερό ήχο στο ισχίο σας όταν περπατάτε , σηκώνεστε από την καρέκλα , ή ταλαντεύεται το πόδι.

Η αίσθηση του κριγμού συμβαίνει όταν ένα μυς ή τένοντας  κινείται πάνω από μια οστεώδη προεξοχή στο ισχίο σας .

Παρά το γεγονός ότι το τρίξιμο του ισχίου είναι συνήθως ανώδυνο και ακίνδυνο , η αίσθηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική . Σε ορισμένες περιπτώσεις , μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα , μια επώδυνη διόγκωση των ορογόνων θυλάκων γύρω από την άρθρωση του ισχίου .

Περιγραφή

Το τρίξιμο μπορεί να συμβεί σε διάφορες περιοχές του ισχίου , όπου οι τένοντες και οι μύες ολισθαίνουν πάνω από προεξοχές στα οστά του ισχίου .

Έξω από το ισχίο (εξωτερικό κροτούν ισχίο). Η πιο κοινή εντόπιση του κριγμού στο ισχίο είναι στην εξωτερική πλευρά, όπου η λαγονοκνημιαία ταινία περνά πάνω από το τμήμα του μηριαίου οστού που ονομάζεται μείζονας τροχαντήρας .

Όταν το ισχίο είναι σε έκταση , η λαγονοκνημιαία ταινία είναι πίσω από τον τροχαντήρα . Στις στροφικές κινήσεις του ισχίου, κινείται πάνω από τον τροχαντήρα έτσι ώστε να βρεθεί μπροστά του . Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι πάντα σφιχτή , σαν ένα τεντωμένο λάστιχο . Επειδή ο τροχαντήρας εξέχει λίγο , η κίνηση της ταινίας από πάνω του δημιουργεί το τρίξιμο που ακούτε .

Εσωτερική πλευρά του ισχίου. Ο κριγμός εδώ συνήθως οφείλεται στην πρόσκρουση του λαγονοψοΐτη μυ πάνω στον ελάσσονα τροχαντήρα.

Μπροστά από το ισχίο. Ένας άλλος τένοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει κριγμό στο ισχίο εκτείνεται από το μπροστινό μέρος του μηρού μέχρι την λεκάνη (ορθός μηριαίος τένοντας). Όταν το ισχίο βρίσκεται σε κάμψη, ο βρίσκεται επί τα εντώς της κεφαλής του μηριαίου οστού, και όταν έρχεται σε έκταση το ισχίο, ο τένοντας κινείται προς τα έξω. Αυτή η κίνηση μπρος-πίσω σε όλη την κεφαλή του μηριαίου οστού προκαλεί το «τρίξιμο».

Εκτός από τον ορθό μηριαίο τένοντα στο μπροστινό τμήμα του ισχίου, ο τένοντας του λαγονοψοΐτη μπορεί επίσης να «βρει» σε οστικές προεξοχές στο μπροστινό μέρος του οστού της λεκάνης.

 

Οπίσθιο μέρος ισχίου. Κριγμός στο πίσω μέρος του ισχίου μπορεί να οφείλεται στους οπίσθιους μηριαίους τένοντες (hamstrings).

Χόνδρινα προβλήματα. Ο επιχείλιος χόνδρος της κοτύλης του ισχίου μπορεί να σχιστεί και να προκαλέσει μια αίσθηση κριγμού. Κατεστραμμένα τμήματα χόνδρου μπορεί να χαλαρώσουν και να επιπλέουν μέσα στην άρθρωση του ισχίου προκαλώντας "κλείδωμα". Αυτός ο τύπος κροτούντος ισχίου συνήθως προκαλεί σοβαρό πόνο.

Αίτια

Το κροτούν ισχίο είναι συνήθως αποτέλεσμα των σφιχτών μυών και τενόντων γύρω από το ισχίο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τις δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κάμψη στο ισχίο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κριγμό στο ισχίο τους. Οι χορευτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι .

Νέοι αθλητές είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν κριγμό στο ισχίο . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μυϊκές δομές «σφίγγουν» ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβικής εκτόξευσης της ανάπτυξης.

 

Θεραπεία

Φυσικοθεραπεία

Ιατρικές παρεμβάσεις

Χειρουργική θεραπεία

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ