Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Η άρθρωση του ισχίου είναι μία απο τις πιό συνηθισμένες εστίες ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.Η οστεοαρθρίτιδα είναι η νόσος κατά την οποία εμφανίζεται προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου (του προστατευτικού δηλαδή περιβλήματος των οστών).

Η νόσος είναι πολυπαραγοντική. Τα συνηθέστερα αίτια της καταστροφής του αρρικού χόνδρου είναι τα ακόλουθα:

Κύριο σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στη βουβωνική χώρα,αλλά μπορεί να ακτινοβολεί ακόμη και στο γόνατο.

Αρχικά παρουσιάζεται μετά απο περιόδους δραστηριότητας αλλά αργότερα καθίσταται συνεχής (ακόμη και σε ηρεμία) και νυχτερινός. Η μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και η δυσκαμψία εμφανίζονται συνήθως μετά απο μια περίοδο ανάπαυσης και αργότερα χειροτερεύουν μέχρι του σημείου να υπάρχει αδυναμία στο να φορέσει κανείς τις κάλτσες ή τα παπούτσια του.

Κλινικώς διαπιστώνεται περιορισμός στις κινήσεις της άρθρωσης κυρίως της απαγωγής και έξω στροφής με αποτέλεσμα σε προχωρημένα στάδια το σκέλος να παίρνει ανώμαλη θέση χαρακτηριστική για την πάθηση, δηλαδή βρίσκεται σε κάμψη, προσαγωγή και εξωτερική στροφή. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα και τον ακτινολογικό έλεγχο.

Τα κλασσικά ακτινολογικά ευρήματα που επιβεβαιώνουν την διάγνωση είναι:

Στα πρώιμα στάδια της νόσου συνιστάται αποφυγή καταπόνησης, ελάττωση βάρους του σώματος λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και συχνή παρακολούθηση. Εαν τα συμπτώματα επιδεινωθούν τότε γίνεται αναγκαία η χειρουργική θεραπεία.

 

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει την αντικατάσταση της κατεστραμένης άρθρωσης απο μία τεχνητή και η συγκεκριμένη επέμβαση ονομάζεται αρθροπλαστική.

Πιο συγκεκριμένα η αρθροπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντικαθίσταται η κοτύλη συνήθως με μεταλλικό κύπελλο και η μηριαία κεφαλή από μεταλλική πρόθεση από τιτάνιο. Η τεχνική αυτή προσφέρει οριστική και άμεση λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ