Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Οστεονέκρωση ισχίου

 

Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση εξαιτίας της διαταραχής της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής. Ο επερχόμενος κυτταρικός θάνατος των οστεοκυττάρων τελικά οδηγεί σε καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου και αρθρίτιδα. Άλλοι συνώνυμοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν  την ίδια πάθηση είναι Άσηπτη νέκρωση κεφαλής μηριαίου και Avascular Necrosis of the Hip (AVN). Άσηπτη νέκρωση μπορεί να συμβεί και σε άλλα σημεία του σκελετού αλλά η κεφαλή του μηριαίου οστού και η κεφαλή του βραχιονιού οστού είναι οι συχνότερες εντοπίσεις της νόσου. Σε μερικές περιπτώσεις έχουμε προσβολή και των δύο ισχίων ταυτόχρονα.

Αίτια

Η διαταραχή της αιμάτωσης επιφέρει τον κυτταρικό θάνατο. Το οστό στην κεφαλή του μηριαίου νεκρώνεται και σταδιακά καθιζάνει. Ο χόνδρος που καλύπτει τη μηριαία κεφαλή αποδιοργανώνεται και καταρρέει με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρθρίτιδας.

Παράγοντες κινδύνου

Αν και τις περισσότερες φορές δεν ανευρίσκεται κάποιος αιτιολογικός παράγοντας, εντούτοις τα παρακάτω θεωρούνται ως πιθανά αίτια:

Επιπολασμός

Αν και μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, είναι συχνότερη ανάμεσα στις ηλικίες 40-65. Οι άνδρες επηρεάζονται συχνότερα από τις γυναίκες.

Συμπτώματα

Η οστεονέκρωση αναπτύσσεται σε στάδια. Ο πόνος στο ισχίο είναι το τυπικότερο σύμπτωμα. Αρχικά πρόκειται για ένα διαλείποντα μηχανικό πόνο ο οποίος σταδιακά επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να κάνει αδύνατη τη στήριξη στο πάσχον ισχίο.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να εξελιχθεί η ασθένεια κυμαίνεται από μήνες έως πάνω από χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί εγκαίρως διότι οι έρευνες δείχνουν πως η έγκαιρη έναρξη θεραπείας φέρνει εντυπωσιακά καλύτερο αποτέλεσμα.

Ακτινολογικός έλεγχος

Θεραπεία

Συντηρητική θεραπεία

Η χρήση αναλγητικών φαρμάκων και βοηθημάτων βάδισης (πχ πατερίτσες, περηπατητήρα τύπου π) μπορεί να βοηθήσει στον πόνο και να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Μόνο οι ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο είναι καλοί υποψήφιοι για συντηρητική θεραπεία. Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης.

Χειρουργική θεραπεία

Πρόκειται για τη δημιουργία οπών στη μηριαία κεφαλή με σκοπό την ελάττωση της ενδοστικής πίεσης και τη δημιουργία χώρου για την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων.

Εάν έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση, με την αποσυμπίεση σε συνδυασμό με οστικά μοσχεύματα είναι δυνατό να αποφευχθεί η κατάρρευση της μηριαίας κεφαλής και η απώλεια της σφαιρικότητάς της καθώς και η συνεπακόλουθη αρθρίτιδα.

Η επέμβαση είναι επιτυχής στο 25% με 85% των περιπτώσεων.

Πρόκειται για μια πολύ πιο περίπλοκη επέμβαση που περιλαμβάνει τη λήψη τμήματος της περόνης μαζί με το αντίστοιχο αγγείο και την τοποθέτησή του στο μηριαίο αυχένα και κεφαλή με ταυτόχρονη αναστόμωση της αρτηρίας και της φλέβας.

Εάν η οστεονέκρωση έχει φτάσει να προκαλέσει καταρευση της μηριαίας κεφαλής ή έχει ήδη δημιουργηθεί αρθρίτιδα τότε η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι η καλύτερη επιλογή. Εξαφανίζει τον πόνο και αποκαθιστά την κινητικότητα της άρθρωσης.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ