Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Με τον όρο «ασβεστοποιός τενοντίτιδα» εννοούμε την πάθηση κατά την οποία έχουμε εναπόθεση αλάτων ασβεστίου, συνήθως υδροξυαπατίτη, σε περιαρθρικούς ιστούς και κυρίως στους τένοντες κοντά στα σημεία που προσκολλώνται πάνω στα οστά. Η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μπορεί να είναι διάχυτη ή να συσσωρεύεται σε ένα σημείο, οπότε είναι ακτινολογικά ορατή. Η εμφάνιση της νόσου είναι πιό συχνή στους ενήλικες μεταξύ 30 και 50 ετών και είναι λίγο πιό συχνή στις γυναίκες.

Η αιτιολογία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας δεν είναι πλήρως γνωστη.Οι περιαρθρικές εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου μπορεί να είναι ασυμπτωματικές.Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως κρύσταλλοι ασβεστίου αποσπώνται από τις εναποθέσεις, εισέρχονται σε παρακείμενο ορογόνο θύλακο και προκαλούν έντονη τοπική φλεγμονή που εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο, διόγκωση, θερμότητα και έντονη τοπική ευαισθησία στην πίεση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα της βασικής αιτίας του προβλήματος. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος με ποικίλους όμως χαρακτήρες

 Ο πόνος είναι πιθανό να έχει εξάρσεις και υφέσεις, να μεταβάλλεται ή να είναι συνεχής, να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι, να γίνεται αντιληπτός στην διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων ή κατά την νυκτερινή ανάπαυση. Συχνά ακτινοβολεί από τον ώμο, περιφερικά πρός την κατάφυση του δελτοειδούς μυός και σπανιότερα πρός τον αυχένα. Επιδεινώνεται με την άρση του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου ή όταν ο ασθενής ξαπλώνει πάνω στον ώμο του. Ο πόνος μπορεί να ξυπνά τον ασθενή από τον ύπνο του.

 

Άλλα συμπτώματα αποτελούν τα ακόλουθα:

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το στάδιο της ασβεστοποίησης και την ένταση των συμπτωμάτων.

Στις θεραπευτικές μας επιλογές είναι:

Σε περίπτωση εγκατεστημένου «Συνδρόμου παγωμένου ώμου», θεωρείται απαραίτητη η χρήση του μηχανήματος CPM (Παθητικής κινητοποίησης του Ώμου).

Αν αποτύχουν τα παραπάνω μη επεμβατικά μέσα, η λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση του τόφου ασβεστίου που έχει αποτεθεί μέσα στον τένοντα. Η επέμβαση αυτή σήμερα γίνεται αρθροσκοπικά.Με την αρθροσκόπηση ανευρίσκεται η εστία της ασβεστοποίησης και αναρροφάται. Μετεγχειρητικά το άνω άκρο τοποθετείται σε φάκελο ανάρτησης για περίπου μία εβδομάδα και εν συνεχεία, ακολουθείταιπρόγραμμα φυσιοθεραπείας με έμφαση στο εύρος κίνησης.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ