Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Πλατυποδία στους ενήλικες

Διακρίνεται σε χαλαρή ,δύσκαμπτη, συγγενή και επίκτητη.

Όπως και στα παιδιά η συνήθης εικόνα είναι αυτή μίας χαλαρής πλατυποδίας χωρίς προφανές αίτιο. Παρ” όλα αυτά οι υποκείμενες παθήσεις είναι αρκετά συχνές έτσι ώστε να απαιτείται μία πιο λεπτομερής κλινική εξέταση για πιθανή

 

Πλατυποδία στους ενήλικες-Κλινική εικόνα

Χαλαρή πλατυπο­δία: Αν και οι περισσότεροι ενήλικες με χαλαρή πλατυπο­δία είναι ασυμπτωματικοί ορισμένοι αναφέρουν πόνο με­τά από περιόδους παρατεταμένης βάδισης ή όρθιας στά­σης. Όταν ο ασθενής ορθοστατεί η αποπλάτυνση της πο­δικής καμάρας είναι προφανής. Όταν ο ασθενής στηρίζεται στις άκρες των δακτύ­λων, οι πτέρνες έρχονται σε φυσιολογική ραιβότητα.

Η επίκτητη και η δύσκαμπτη πλατυποδία είναι συνή­θως επώδυνες. Οι πτέρνες δεν έρχονται σε ραιβότητα ό­ταν ο ασθενής στηρίζεται στις άκρες των δακτύλων και η πλατυποδία μπορεί να μην διορθώνεται παθητικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις μία λεπτομερής κλινική εξέταση για κάποια πιθανή υποκείμενη πάθηση είναι σημαντική.

 

Πλατυποδία στους ενήλικες-Θεραπεία

Η ασυμπτωματική πλατυποδία δεν χρειάζεται θερα­πεία και δεν υπάρχει κανένας λόγος για περιορισμό των δραστηριοτήτων.

Η συμπτωματική χαλαρή πλατυποδία θα πρέπει να α­ντιμετωπίζεται συντηρητικά με προσαρμογή των υποδη­μάτων, υποστήριξη της ποδικής καμάρας και ασκήσεις ε­νίσχυσης των μυών. Αν τα συμπτώματα επιμένουν και ανάλογα με την περίπτωση μπορει να αποφασιστει  χειρουργική αντιμετώπιση με επιμύκυνση του αχιλλείου τένοντα , οστεοτομία πτέρνης κ.α.

Η συμπτωματική δύσκαμπτη πλατυποδία μπορεί να ο­φείλεται σε:

Μετά τον αποκλεισμό αυτών των παθήσεων παραμένει ένα ποσοστό ασθενών στους οποίους δεν μπορεί να εντο­πισθεί κάποια ειδική παθολογία. Σε αυτή την ομάδα ανή­κουν κάποιες από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Ορισμέ­νοι από αυτούς του ασθενείς θα ανταποκριθούν σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. “Άλλοι από την ακινη­τοποίηση σε ένα περιπατητικό γύψο για 6-8 εβδομάδες.

Εάν ανακαλυφθεί κάποια πτερνοσκαφοειδής γέφυρα αυτή μπορεί να αφαιρεθεί παρά το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο ότι αυτή αποτελεί και το αίτιο.

Οι μετατραυματικές βλάβες και η οστεοαρθρίτιδα του ταρσού μπορεί να απαιτήσουν κάποια αρθρόδεση.

Για τους υπόλοιπους ασθενείς η προ­σοχή στην χρήση άνετων υποδημάτων και συμπτωματική αναλγητική αγωγή, ή η χρήση πάτων υποστήριξης και όχι διόρθωσης της ποδικής καμάρας είναι η καλύτερη θεραπεία.

Η πλατυποδία που συνοδεύεται από τενοντίτιδα του ο­πίσθιου κνημιαίου μπορεί να αντιμετωπισθεί με αντιφλεγ­μονώδη, έγχυση κορτικοστεροειδών και χρήση ορθωτικών υποδημάτων στα αρχικά στάδια. Σε πιό προχωρημένα στάδια με εγκατεστημένη ανεπάρκεια ή ρήξη του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη ιδιαίτερα στους νέους και δραστήριους ανθρώπους .

Στους ηλικιωμένους ή στους ασθενείς με περιορισμένη δραστηριότητα μπορεί να είναι επαρκής η χρήση ενός νάρθηκα.

 

Σημεία εντονότερου πόνου σε τενοντίτιδα του οπισθιόυ κνημιαίου. Εκφύλιση του τένοντα αυτου μπορεί να οδηγήσει σε πλατυποδία

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ