Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Σησαμοειδή οστά

Σησαμοειδή ονομάζονται τα οστά που βρίσκονται μέσα σε τένοντες. Τα μεγαλύτερα σησαμοειδή οστα του άκρου ποδός βρίσκονται στην πελματιαία επιφάνεια της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης στον τένοντα του βραχύ καμπτήρα του μεγάλου δακτύλου μυ. Οι σύνδεσμοί τους, ο αρθρικός θύλακος και τα σησαμοειδή οστά συνολικά ονομάζονται σησαμοειδές σύμπλεγμα και δρουν ως μηχανικό αντέρεισμα στους καμπτήρες μύες κατά τη βάδιση.

Επιπρόσθετα, βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών, στην απορρόφηση των τριβών και στην προστασία του τένοντα. Το έσω σησαμοειδές οστό (κνημιαίο) θεωρείται πως δέχεται μεγαλύτερες φορτίσεις σε σχέση με το έξω κατά τον φυσιολογικό κύκλο της βάδισης.

Πολλές φορές τα σησαμοειδή οστά είναι διφυή ή πολυφυή, δυσκολεύοντας την διαφορική διάγνωση ενός οξέος κατάγματος. 

Η αρχική αντιμετώπιση των καταγμάτων των σησαμοειδών οστών στον άκρο πόδα είναι συντηρητική. Διχογνωμία στην διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζεται ως προς την αντιμετώπιση των περιπτώσεων εκείνων που δεν βελτιώνονται μετα από την αρχική συντηρητική θεραπεία. Λόγω της πτωχής τους αιμάτωσης είναι πιθανό να παρουσιασθεί άσηπτη νέκρωση.

Μία συχνή πάθηση είναι η σησαμοειδίτιδα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μορφή τενοντίτιδας στους τένοντες γύρω από τα σησαμοειδή οστά και το σησαμοειδές σύμπλεγμα. Είναι συχνή στους δρομείς και τους χορευτές.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ