Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Αυχεναλγία

Αυχεναλγία είναι ο πόνος σε οποιαδήποτε δομή του αυχένα. Ο πόνος εντοπίζεται στην ανατομική περιοχή στο πίσω μέρος του λαιμού και μπορεί να αντανακλά προς την κεφαλή ή προς τον ένα ή τον άλλο ώμο.Όταν ο πόνος του αυχένα συνοδεύεται από πόνο στο χέρι (δεξί ή αριστερό) ορίζεται ως αυχενική ριζίτιδα (αυχενικό σύνδρομο).

Η αυχεναλγία, επομένως, ως λέξη περιγράφει ένα σύμπτωμα σε συγκεκριμένη ανατομική περιοχή και με κανένα τρόπο δεν αποτελεί διάγνωση, ούτε προσανατολίζει σε ειδικό αίτιο.

Αίτια:

1.«Μηχανικά» αίτια:

2.Φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις:

3.Μικροβιακοί παράγοντες

4.Νεοπλασματικά νοσήματα

5. Οστεοπόρωση

6. Διάφορες άλλες παθήσεις:

Από όλα τα παραπάνω αίτια της αυχεναλγίας συνηθέστερα είναι τα λεγόμενα “μηχανικά”.Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για τη διάγνωση του αίτιου της αυχεναλγίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις που τα συμπτώματα χρονίζουν (διάρκεια μεγαλύτερη των 8 εβδομάδων) ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εκτεταμένο έλεγχο που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης). Ο θεράπων γιατρός με βάση το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και τον κατάλληλο, όταν χρειάζεται, απεικονιστικό έλεγχο θα θέσει τη διάγνωση του αιτίου της αυχεναλγίας και θα καθορίσει ανάλογα με αυτό τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς θα αποκατασταθούν πλήρως με απλές θεραπευτικές παρεμβάσεις, φυσικοθεραπεία και κατάλληλη εκπαίδευση. Κάποιοι όμως με συχνές υποτροπές των συμπτωμάτων ή βαριές επιπλοκές από την πίεση των νευρικών ριζών θα χρειαστούν τελικά να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Γενικά το θεραπευτικό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί σε ένα συγκεκριμένο ασθενή με αυχεναλγία, καθορίζεται από το θεράποντα γιατρό με βάση το αίτιο, τα κλινικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ασθενούς.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ