Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Εκφυλιστική Σπονδυλαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης. Όταν η οστεοαρθρίτιδα εντοπίζεται στη σπονδυλική στήλη είναι γνωστή ως σπονδυλοαρθροπάθεια ή σπονδυλαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα που επέρχεται με την αύξηση της ηλικίας ονομάζεται εκφυλιστική και είναι η πλέον συχνή. Η οστεοαρθρίτιδα που προκύπτει μετά από τραυματισμό μιας άρθρωσης ονομάζεται μετατραυματική και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές αρθρίτιδες που προκαλούνται από ρευματικά νοσήματα ή μεταβολικά νοσήματα. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα αλλά και άλλες ειδικές αρθρίτιδες.

 

Tα κυριότερα συμπτώματα της Σπονδυλαρθρίτιδας είναι:

 

Η διάγνωση τίθεται τις περισσότερες φορές µε την κλινική εξέταση και µε τον απεικονιστικό έλεγχο ο οποίος έρχεται να επιβεβαιώσει τα συµπτώµατα.

Τα ακτινολογικά ευρήματα είναι: 

 

Η πάθηση ξεκινάει από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους που παθαίνουν εκφύλιση, καθώς και από ανωμαλίες στην κατασκευή της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις των σπονδύλων, οι οποίες(ανωμαλίες) δεν φαίνονται τις περισσότερες φορές ακτινολογικά. Ως εκλυτικοί παράγοντες δρουν οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί αλλά και οι φυσιολογικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης που γίνονται καθημερινά πάνω στις οπίσθιες αρθρώσεις της.

 

Η θεραπεία της πάθησης μπορεί να είναι:

 

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται σε φαρμακευτική αγωγή και σε φυσικοθεραπεία.

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει επέμβασεις στην αυχενική και την οσφυϊκή μοίρα.

 

Σε περιπτώσεις δισκοκήλης που έχει δημιουργηθεί λόγω εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου τα είδη επεμβάσεων είναι τα εξής:

Δισκεκτομή: Με την εγχείρηση αυτή αφαιρείται ο πηκτοειδής πυρήνας που προβάλλει και αποσυμπιέζεται η αντίστοιχη ρίζα σπονδύλων(θυριδοτή πεταλεκτομή). Σε σπάνιες περιπτώσεις που δημιουργείται αστάθεια στο επίπεδο αφαίρεσης του δίσκου, μπορεί να χρειαστεί συγχρόνως ή αργότερα σπονδυλοδεσία.
Διαδερμική δισκεκτομή: συνίσταται σε αφαίρεση του δίσκου με τοπική αναισθησία κάτω από ακτινολογικό έλεγχο.
Μικροδισκεκτομή: σύμφωνα με την τεχνική αυτή, η αφαίρεση του δίσκου που προβάλει γίνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου με ειδικό φωτισμό διαμέσου μικρότερης τομής. Με τον τρόπο αυτό τα διάφορα νευρικά στοιχεία καθώς και τα αγγεία παρουσιάζονται σε μεγέθυνση, γίνονται καλύτερα ορατά και προστατεύονται από μικροτραυματισμούς κατά τους διάφορους χειρισμούς.
Πεταλεκτομή: Διάνοιξη του σπονδυλικού σωλήνα και απελευθέρωση των νευρικών εμφυτευμάτων.

Σπονδυλοδεσία: Σε περιπτώσεις αστάθειας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και σπονδυλολίσθησης χρησιμοποιείται κυρίως η σπονδυλοδεσία.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ