Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Κύφωση

Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, υπό φυσιολογικές συνθήκες, εμφανίζει κάποιο βαθμό καμπυλότητας σε όλους τους ανθρώπους. Ο όρος κύφωση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η καμπυλότητα αυτή ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια.

Τύποι κύφωσης


Ορθοστατική κύφωση

Η Ορθοστατική κύφωση αποτελεί το πιο κοινό τύπος της κύφωσης . Αντιπροσωπεύει μια υπερβολική , αλλά ευέλικτη , αύξηση της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης. Η ορθοστατική κύφωση συνήθως γίνεται αισθητή κατά τη διάρκεια της εφηβείας . Είναι πιο συχνή στα κορίτσια από τα αγόρια . Σπάνια προκαλεί πόνο . Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών και ραχιαίων μυών καθώς και η διάταση των οπισθίων μηριαίων μπορεί να ανακουφήσει τον ασθενή από τα συμπτώματα της κύφωσης αλλά είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική διόρθωση της στάσης του σώματος.

Στον ακτινολογικό έλεγχο,οι σπόνδυλοι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν φυσιολογική μορφολογία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις , η ορθοστατική κύφωση δεν οδηγεί σε προβλήματα στην ενήλικη ζωή.


Η κύφωση του Scheuermann

Η Κύφωση Scheuermann πήρε το όνομά της από τον ακτινολόγο, ο οποίος περιέγραψε πρώτος την συγκεκριμένη νόσο. Έχει πιθανότατα γενετικό υπόστρωμα. Όπως και με την ορθοστατική κύφωση , η κύφωση Scheuermann γίνεται συχνά εμφανής κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ωστόσο, οι ασθενείς με κύφωση Scheuermann έχουν μια πολύ πιο έντονη δυσμορφία , ιδιαίτερα τα λεπτά άτομα. Η κύφωση Scheuermann επηρεάζει συνήθως τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης . Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στην οσφυϊκή μοίρα. Ο πόνος εάν υφίσταται, είναι συνήθως εντοπισμένος στην κορυφή της καμπύλης. Η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο , όπως και οι παρατεταμένες περίοδοι ορθοστασίας ή η καθιστική ζωή. Η άσκηση και τα αναλγητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην εξάληψη του πόνου.

Στον ακτινολογικό έλεγχο,οι σπόνδυλοι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι εμφανίζονται ακανόνιστοι και με σφηνοειδή παραμόρφωση.


Συγγενής κύφωση

Σε μερικά βρέφη, η σπονδυλική στήλη δεν αναπτύσσεται κανονικά, ενώ το έμβρυο είναι ακόμα στη μήτρα . Τα οστά δεν μπορούν να σχηματιστούν φυσιολογικά. Αρκετοί σπόνδυλοι μπορούν να συνοστεοθούν. Οποιαδήποτε από αυτές τις ανώμαλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει προοδευτική κύφωση καθώς το παιδί μεγαλώνει. Μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία σε πολύ νεαρή ηλικία . Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσει μια πιο φυσιολογική μορφολογία η σπονδυλική στήλη. Η συνεχής ιατρική παρακολούθηση του παιδιού είναι απαραίτητη.

Άλλα αίτια κύφωσης

Άλλα αίτια κύφωσης αποτελούν:

Θεραπεία

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία της παραμόρφωσης. Οι περισσότεροι έφηβοι με ορθοστατική κύφωση δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα σε ολόκληρη τη ζωή τους. Η στάση ορισμένων ασθενών με ορθοστατική κύφωση μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου . Ένα πρόγραμμα άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάθε πόνου στην πλάτη. 

Συντηρητική θεραπεία

Ένα αρχικό πρόγραμμα της συντηρητικής θεραπείας που περιλαμβάνει ασκήσεις και αντιφλεγμονώδη φάρμακα (για τον έντονο πόνο) συνιστάται για τους ασθενείς με κύφωση τύπου Scheuermann. Εάν ο ασθενής εξακολουθεί να βρίσκεται στην ανάπτυξη, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα κηδεμόνα σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής φοράει συνήθως τον κηδεμόνα μέχρι να φτάσει στην σκελετική ωρίμανση.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί εάν η κυφωτική καμπύλη υπερβαίνει τις 75° . Οι στόχοι της εγχείρησης είναι :

 

Πηγή:ΑΑΟS OrthoInfo
 

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ