Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469
 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Σπονδυλική Στένωση

Σπονδυλική στένωση ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατα την οποία προκαλούνται συμπτώματα απο χρόνια πίεση νευρικών στοιχείων μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα ή τα σπονδυλικά τρήματα. Aποτελεί ιδιαίτερη κλινική οντότητα καθώς η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική, και ορίζεται ως η ελάττωση του χώρου του σπονδυλικού σωλήνα ή των vευρικών τρημάτων.

Συμπτώματα

Η σπονδυλική στένωση παρουσιάζεται με συμπτώματα συνήθως στους ασθενείς μετά την μέση ηλικία.Τα συνήθη συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης είναι:

Συχνά οι ασθενείς παρατηρούν οτι ο πόνος ανακουφίζεται όταν σκύβουν προς τα εμπρός.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρχικά ελαφρά σε ένταση και να επιδεινώνονται αργά (με τα χρόνια) ή και πιό γρήγορα (μεσα σε λίγους μήνες). Στις πιό βαρειές περιπτώσεις ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και μόνιμα (συνεχώς χωρίς ανακούφιση).

Αίτια

Η αιτιολογία της σπονδυλικής στένωσης μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη.

Η επίκτητη εμφανίζεται συνήθως την 5η δεκαετία και οφείλεται σε:

Η κλινική εξέταση δεν έχει πάντα τυπικά ευρήματα, η έκταση του κορμού συνήθως αυξάνει τον πόνο και το σημείο Lasegue σπάνια είναι θετικό. Σε μεγάλη στένωση εμφανίζεται νευρολογικό έλλειμμα ανάλογα με το επίπεδο πίεσης.Οι απλές ακτινογραφίες απεικονίζουν εκφυλιστική νόσο της οσφυικής μοίρας, με στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων, οστεόφυτα και απώλεια της οσφυικής λόρδωσης. Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής καθώς θα απεικονίσει την τοπογραφία της βλάβης. Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος συμπληρώνει τις παρακλινικές εξετάσεις και είναι χρήσιμος στη διαφοροδιάγνωση του νευρολογικού ελλείμματος.

Θεραπεία

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει: 

Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει ένδειξη όταν υπάρχει ταύτιση κλινικών και απεικονιστικών ευρημάτων, τα οποία διαταράσσουν την ποιότητα ζωής.Η χειρουργική τεχνική έχει στόχο την αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων.Σε περίπτωση που υπάρχει συμπτωματική αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, εκφυλιστική σκολίωση, σπονδυλολίσθηση τότε η επέμβαση συμπληρώνεται με σπονδυλοδεσία.

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική στο να σταματήσει την εξέλιξη της στένωσης και να επέλθει πλήρης και μόνιμη ανακούφιση του ασθενούς από όλα τα συμπτώματα. Με τα σημερινά δεδομένα της Χειρουργικής και της Αναισθησιολογίας η χειρουργική επέμβαση για την σπονδυλική στένωση είναι εξαιρετικά ασφαλής σε όλες τις ηλiκίες.

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ