Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Σπονδυλολίσθηση στους ενήλικες

Σπονδυλολίσθηση σημαίνει ολίσθηση του ενός σπονδύλου πάνω στον άλλο. Στους ενήλικες εμφανίζονται δύο βασικοί τύποι σπονδυλολίσθησης:

Άλλα σπανιότερα αίτια σπονδυλολίσθησης είναι:

Εκφυλιστική Σπονδυλολίσθηση

Με την πάροδο της ηλικίας οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αφυδατώνονται και αδυνατίζουν. Η εκφύληση των μεσοσπονδυλίων δίσκων σηματοδοτεί την έναρξη της σπονδυλαρθρίτιδας και της εκφυλιστικής σπονδυλολίσθησης. 

Καθώς εξελίσεται η σπονδυλαρθρίτιδα, αδυνατίζουν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τους σπονδύλους. Σημαντικός είναι ο ωχρός σύνδεσμος στο οπίσθιο τμήμα του σώματος του κάθε σπονδύλου. Εάν αυτός εκφυλιστεί τότε ο σπόνδυλος μπορεί να αρχίσει να "γλυστράει" πάνω στον υποκείμενο σπόνδυλο προκαλώντας έτσι την εικόνα της σπονδυλολίσθησης. Η ολίσθηση αυτή στενεύει το νωτιαίο σωλήνα (σπονδυλική στένωση) και πιέζει το νωτιαίο μυελό προκαλώντας πόνο. Είναι συχνότερο στις γυναίκες και σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

 

        

Σπονδυλόλυση- Σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλόλυση οφείλεται συνήθως σε κάταγμα στην περιοχή του ισθμού (pars interarticularis). Στις περισσότερες περιπτώσεις η σπονδυλόλυση υπάρχει από την παιδική/εφηβική ηλικία αλλα διαφεύγει η διάγνωση μέχρι την ενήλικο ζωή. Η φυσιολογική φθορά των μεσοσπονδυλίων δίσκων που εμφανίζεται σταδιακά προκαλέι την ολίσθηση ενός σπονδύλου. Αυτός είναι ο τύπος σπονδυλολίσθησης που ανευρισκεται συχνότερα στους μεσήλικες. Σε αυτόν τον τύπο σπονδυλολίσθησης δεν εμφανίζεται σπονδυλική στένωση διότι τα τμήματα του κατάγματος απλά απομακρίνονται μεταξύ τους.

 

 

Περίπου το 4% με 6% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχουν σπονδυλόλυση και σπονδυλολίσθηση. Οι περισσότεροι για πολλά χρόνια δεν έχουν κανένα συμπτωμα ή πόνο.

Συμπτώματα

Εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση

Οι ασθενείς με εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση εμφανίζουν συμτώματα σπονδυλικής στένωσης και πίεσης σπονδυλικών νεύρων. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι το αίσθημα αδυναμίας των κάτω άκρων μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή περπάτημα μαζί με υπαισθησία, αιμωδίες και/ή πόνο. Τα συμπτώματα καλυτερεύουν όταν ο ασθενής σκύβει μπροστα και χειροτερεύουν όταν περπατάει ή κάθεται.

Σπονδυλολυτική σπονδυλολίσθηση

Οι περισσότεροι ασθενείς αυτής της κατηγορίας δεν εμφανίζουν πόνο και συχνά εκπλήσονται όταν βλέπουν την ολίσθηση του σπονδύλου στην ακτινογραφία. Συχνά επισκέπτονται τον γιατρό με χαμηλή οσφυαλγία σχετιζόμενη με τη δραστηριότητα και σπανιότερα με πόνο που ακτινοβολεί στο πόδι.

Θεραπεία

Συντηρητική θεραπεία

Αν και δεν αναστρέφει την ολίσθηση ωστόσο καταπολεμά τον πόνο.

 

 

Χειρουργική θεραπεία

Υποψήφιοι για χειρουργική θεραπεία είναι οι ασθενείς στους οποίους έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία για 3 με 6 μήνες.

Συνήθως προτιμάται η οπίθια σπονδυλοδεσία.

Πηγή: AAOS Ortho Info

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ