Ευστράτιος Γ. Καβρουδάκης MD, MSc, IOC Dip Sp Ph

Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Τραυματιολόγος - Αθλητίατρος

I.O.C. Diploma in Sports Medicine

Master Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών-Οστεοπόρωση

Επιστημονικός Συνεργάτης Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan

 
Τηλ: 210 9841008
Κιν: 6973 729469

Κάταγμα Κλείδας

Το κάταγμα της κλείδας είναι ένας αρκετά συνηθισμένος τραυματισμός και αντιπροσωπεύει περίπου το 5% όλων των καταγμάτων των ενηλίκων. Τα περισσότερα κατάγματα της κλείδας εμφανίζονται μετά από μια πτώση πάνω στον ώμο ή στο τεντωμένο χέρι. Στα νεογνά, μπορεί να παρουσιαστεί κάταγμα κατά τη διέλευση τους από το κανάλι γέννησης.

Τα περισσότερα κατάγματα της κλείδας μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με ακινητοποίηση του ώμου για ένα χρονικό διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στα πιο περίπλοκα κατάγματα, όταν εμφανίζουν γωνίωση, παρεκτόπιση και συντριβή των κατεαγόντων οστικών τμημάτων, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επανευθυγράμμιση της κλείδας. Η κλείδα βρίσκεται πάνω από πολλά σημαντικά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, αυτές οι ζωτικές δομές σπάνια τραυματίζονται σε περίπτωση κατάγματος.

Συμπτώματα

Ένα κάταγμα κλείδας μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό και μπορεί να σας δυσκολεύει να μετακινήσετε το χέρι σας.

Άλλα σημεία και συμπτώματα κάταγμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τα παρεκτοπισμένα οστικά τεμάχια μπορεί να προκαλέσουν διάταση του δέρματος πάνω από το σημείο κατάγματος. Παρόλο που είναι σπάνιο ένα θραύσμα οστού να σκίσει το δέρμα, μπορεί να ωθήσει το δέρμα σε σχηματισμό "σκηνής".

Μελέτες απεικόνισης

Ακτινογραφίες: Ο γιατρός σας θα παραγγείλει μια ακτινογραφία για να εντοπίσει τη θέση του κατάγματος και να εκτιμήσει τη σοβαρότητά του. Μπορεί επίσης να παραγγείλει ακτινογραφίες ολόκληρου του ώμου σας για να ελέγξει για πρόσθετους τραυματισμούς.

Αξονική Τομογραφία: Εάν υπάρχουν κατάγματα και σε άλλα οστά, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει σάρωση με αξονική τομογραφία (CT) για να λάβει περισσότερες πληροφορίες.

Θεραπεία

Συντηρητική θεραπεία

Εάν τα οστικά τεμάχια δεν έχουν μετατοπιστεί σημαντικά, μπορεί να μην χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση. Η πλειοψηφεία των καταγμάτων της κλείδας μπορούν να επουλωθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

 

Χειρουργική θεραπεία

Εάν τα σπασμένα άκρα των οστών έχουν μετατοπιστεί σημαντικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει συνήθως την τοποθέτηση των οστικών τεμαχίων στη θέση τους και την αποτροπή τους να μετακινηθούν από τη θέση τους μέχρι να επουλωθούν. Αυτό μπορεί να βελτιώσει μελλοντικά την δύναμη στους ώμους.

Ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση. Αυτή είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία των κατάγματος της κλείδας. Τα θραύσματα των οστών αρχικά επανατοποθετούνται (ανατάσονται) στην κανονική τους ευθυγράμμιση. Τα κομμάτια του οστού στη συνέχεια συγκρατούνται στη θέση τους με πλάκα και βίδες. Μετά από χειρουργική επέμβαση, μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή περιοχή του δέρματος κάτω από την τομή να είναι μουδιασμένη. Αυτό το μούδιασμα θα γίνει λιγότερο αισθητό με το πέρασμα του χρόνου. Επειδή η κλείδα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, μπορεί να αισθανθείτε την πλάκα κάτω από το δέρμα σας. Οι πλάκες και οι βίδες δεν αφαιρούνται συνήθως εκτός εάν προκαλούν δυσφορία.

Σπάνια μερικοί ασθενείς βρίσκουν ότι οι ζώνες ασφαλείας και τα σακίδια μπορούν να ερεθίσουν την περιοχή της κλειδας. Εάν συμβεί αυτό, το υλικό μπορεί να αφαιρεθεί μετά την επούλωση του κατάγματος.

Αποτέλεσμα

Εάν η θεραπεία σας περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ή όχι, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να θεραπευτεί η κλείδα σας. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο στους διαβητικούς ή στους ανθρώπους που καπνίζουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες εντός 3 μηνών από τον τραυματισμό τους. Ο γιατρός σας θα σας πει πότε ο τραυματισμός σας είναι αρκετά σταθερός για να το κάνετε. Η επιστροφή στις τακτικές δραστηριότητες ή η ανύψωση με το χέρι σας πριν το επιτρέψει ο γιατρός σας μπορεί να προκαλέσει τη παρεκτόπιση του κατάγματος ή την θραύση του υλικού. Αυτό μπορεί να απαιτήσει την έναρξη της θεραπείας σας από την αρχή.

Μόλις το κάταγμα σας έχει θεραπευτεί πλήρως, μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στις αθλητικές δραστηριότητες.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Επικοινωνία

Ευστράτιος Καβρουδάκης (MD, MSc)

Καλυψούς 18, Παλαιό Φάληρο
ΤΚ: 17562
Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου
Δευτ.- Παρασκευή : 17:00-22:00

Newsletter

Παρακαλώ εισάγετε έγκυρο email
Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ